Cum a reușit viceprimarul Grozavu să aibă venituri mai mari decât Primarul General?

0
321

Pentru anul 2016, primarul suspendat al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a declarat un venit salarial de peste 136.187 lei obţinuţi din activitatea în Primăria Capitalei. Adjunctul său, Nistor Grozavu, care acum este primar general interimar a încasat de două ori şi ceva mai mult. Cum a reușit?

Chirtoacă deţine o casă de locuit de 234 metri pătraţi (primită ca moştenire) preţul căreia se ridica la 778.189 de lei, trei garaje, un beci şi un sarai. Totodată, Chirtoacă mai deţine un automobil marca Opel Astra evaluat la 28.400 lei şi un BMW 318, evaluat la 96.000 lei.

Grozavu, venituri duble faţă de Chirtoacă

Fostul adjunct al lui Chirtoacă, Nistor Grozavu, acum primar general interimar declară pentru anul 2016 un salariu de 176.308 lei, la care se adaugă 64.010 lei din cea de conferenţiar la Universitatea tehnică, scrie Mold-Street.

În plus acesta a mai obţinut 26.855 lei, în calitate de conferenţiar de la Academia de Administrare Publică şi peste 14.300 lei pentru calitatea de membru al comisiilor de atestare a proiectanţilor şi verificatorilor de proiecte de la Incercon, Urbanproiect şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

Soţia sa a obţinut un salariu de 112.000 lei în calitate de angajată la Direcţia generală urbanism şi arhitectură din Chişinău şi o pensie de 55.000 lei.

Familia Grozavu deţine un apartament de 186 metri pătraţi, evaluat la circa 1,5 milioane lei, un garaj de 20 metri evaluat la circa 59.000 lei şi un automobil Audi 8, cumpărat în 2011, a cărui valoare nu este declarată.

Chirtoacă este învinuit în dosarul „parcărilor cu plată din Chişinău”, unde figurează mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Capitalei, inclusiv Nistor Grozavu, cercetat în stare de libertate, şi Igor Gamreţchi, condamnat deja pe această cauză la doi ani de închisoare cu suspendare de prima instanţă – sentinţă pe care instanţa de recurs a modificat-o în 3 ani de închisoare cu suspendare.

Pe 28 iulie, Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei, în urma unui demers al procurorilor anticorupţie, funcţia fiind preluată de viceprimarul Nistor Grozavu.

Mai târziu, la începutul lunii septembrie, Procuratura Anticorupţie a anunţat că primarul suspendat este cercetat penal într-o nouă cauză penală, în care este suspectat deja de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Dorin Chirtoacă se declară nevinovat, iar în prezent se află în arest la domiciliu.