Sfidare a Constituției sau Uzurpare?

0
61

„Sfidare a Constituției”

Curtea Constituțională a hotărât că există circumstanțe ce justifică suspendarea lui Igor Dodon din funcția de președinte pentru refuzul repetat de a aproba candidatura ministrului apărării propuse de Guvern. Interimatul în asemenea caz ar urma să fie asigurat de președintele Parlamentului sau premier, în această ordine.

CC a constatat în special că „președintele a încercat să-și impună propriul candidat pe care l-a «recomandat» Guvernului pentru a fi înaintat la funcția de ministru al apărării și a provocat deliberat un blocaj instituțional”.

„Respingerea de către președinte a candidaturii propuse de premier la funcția de ministru al apărării reprezintă o obstrucționare deliberată a procesului legal și o sfidare a Constituției”, a argumentat CC.

Totodată, din hotărâre rezultă că suspendarea prin Parlament e o procedură complexă ce nu rezolvă problema „prompt”, așa că Parlamentul poate sesiza Curtea despre „imposibilitatea temporară de exercitare a funcției” de către Igor Dodon, iar Curtea să instituie interimatul funcției.

„Uzurpare”

Igor Dodon a răspuns prin a acuza CC de „uzurpare a puterii în stat”. „Curtea Constituțională poate interpreta Constituția, dar nu poate institui noi norme constituționale. Ceea ce a fost astăzi este instituirea unor noi norme constituționale. Aceste acțiuni nu pot fi numite altfel decît uzurparea puterii în stat. O să răspundeți pentru asta. Vine timpul”, a declarat Igor Dodon, adăugînd că hotărîrea CC nu-l va face să se răzgîndească în privința candidaturii lui Eugen Sturza.

„Ping-pong inexplicabil”

PL a criticat indecizia Consiliului electoral de circumscripție Chișinău, care a evitat ieri să-l înregistreze pe primarul Dorin Chirtoacă în calitate de participant în campania referendumului pentru propria demitere. Asta în condițiile în care inițiatorii referendumului, socialiștii, au fost deja înregistrați.

„Asistăm la un ping-pong inexplicabil”, acuză liberalii: „Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău a evitat să ia o decizie [la] 16 octombrie și a retrimis actele către Comisia Electorală Centrală, care deja și-a expus părerea în acest sens, pasând responsabilitatea de luare a unei decizii către CEC Chișinău”. Motivul invocat de CEC Chișinău a fost regulamentul insuficient de clar.

„Subliniem că Dorin Chirtoacă este parte interesată în acest referendum”, afirmă liberalii, fără a explica însă cum solicitarea statutului de participant într-o cursă electorală se împacă cu intenția anunțată a partidului de a boicota același plebiscit.

Critica educației

Cu „riscul de a o supăra încă o dată pe [ex-ministra educației] Maia Sandu”, președintele PD Vlad Plahotniuc a anunțat astăzi că a cerut membrilor Guvernului să stopeze închiderea școlilor pînă la găsirea unor soluții alternative. Invocînd plîngerile profesorilor, părinților și copiilor, liderul democrat a formulat și alte obiecții față de reforma în educație, care ar fi fost elaborată și implementată cu „abuzuri” și „greșeli”.

Critica reformei în educație, în special în ceea ce privește optimizarea școlilor, a fost unul din punctele majore ale discursului socialiștilor în campania prezidențială din 2016.

(SIC.md)