Guvernul „bate” din nou la „poarta” Curții Constituționale

0
91

Guvernul Republicii Moldova s-a întrunit astăzi într-o şedinţă specială pentru a transmite o nouă adresă Curţii Constituţionale.

De această dată, Executivul sesizează Înalta Curte cu privire la constatarea circumstanţelor pentru instituirea interimatului funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării.

După ce Igor Dodon a refuzat repetat numirea în funcţie a lui Eugen Sturza, propus de PD, magistraţii au constatat că şeful statului a încălcat Constituţia. Decizia a fost luată la sesizarea executivului, care a cerut interpretarea unor prevederi din legea supremă.

Eugen Sturza a fost propus de PD pentru funcţia de ministru al Apărării la începutul lunii septembrie. El este unul dintre vicepreşedinţii Partidului Popular European din Moldova şi şi-a început cariera în calitate de consilier al fostului premier Vladimir Filat, iar apoi a fost şef de cabinet în executivul Leancă.

Curtea Constituţională notează că preşedintele ţării are dreptul să verifice capacităţile candidatului propus, însă nu are dreptul de veto faţă de propunerea prim-ministrului. Mai mult. „Refuzul deliberat al şefului statului este o încălcare gravă a obligaţiilor sale constituţionale, circumstanţe ce justifică iniţierea de către Parlament a procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui”, avertizează magistraţii Curţii.