Rapoartele financiare ale PD şi PSRM, cu multe semne de întrebare!

0
96

Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, condus de Zinaida Greceanîi, iar pâna la dânsa de Igor Dodon, şi-au publicat rapoartele financiare pentru perioada ianuarie-septembrie a acestui an, iar cheltuielile formaţiunilor ridică mai multe semne de întrebare.

PSRM a declarat ZERO lei la capitolul „cheltuieli de deplasare în ţară şi în străinătate”. Chiar dacă o delegaţie a socialiştilor a efectuat în luna aprilie o vizită în Coreea de Nord.

Şi cheltuielile PD-ului par subestimate, mai ales în contextul zborului la Washington pe care Vladimir Plahotniuc l-ar fi efectuat cu o aeronavă de lux, notează Jurnal.md.

Partidul Democrat a raportat la Comisia Electorală Centrală cheltuieli de 41 de milioane 378 de mii de lei pe care le-a efectuat de la începutul anului până pe 19 septembrie curent. Astfel, la rubrica „deplasări în ţară şi străinătate”, PD raportează doar 367 de mii de lei, iar asta în situaţia în care şeful formaţiunii, Vladimir Plahotniuc, a zburat la Washington în luna mai, utilizând, potrivit site-ului Flightradar şi relatărilor din presă, o aeronavă de lux, care ar fi costat în jur de 30 de mii de dolari ora de zbor. Călătoria dus-întors până în SUA ar fi costat în jur de un milion de dolari, adică aproximativ 18 milioane de lei. O sumă mult mai mare decât cele 367 de mii de lei raportate. Precizăm că Plahotniuc a zburat în Statele Unite în calitate de preşedinte al Partidului Democrat, el având întrevederi cu oficiali americani. Chiar partidul său relata într-un comunicat că este vorba despre o vizită de lucru şi nu una personală. Mai mult, Infotag scria că vizita în SUA a fost organizată de companiile internaţionale de PR angajate de PD pentru promovarea formaţiunii. Astfel, costurile călătoriei la Washington ar fi trebuit să fie reflectate în raportul financiar. Purtătorul de cuvânt al PD declara în luna mai că nu cunoaşte detalii despre acel zbor şi că nici nu ştie la iniţiativa cui a fost efectuată deplasarea. Acelaşi lucru ni l-a spus şi astăzi şi a adăugat că nu prea deţine informaţii despre cheltuielile partidului.

Raportul financiar al PSRM ridică mai multe semne de întrebare. Socialiştii declară ZERO cheltuieli pentru „deplasările în ţară şi în străinătate”. Asta chiar dacă o delegaţie a Partidului Socialiştilor, în frunte cu Grigore Novac, a întreprins o vizită în Coreea de Nord la mijlocul lunii aprilie curent. Tot atunci, contactată telefonic de reporterul unui portal de ştiri, purtătoarea de cuvânt a PSRM a declarat că toate cheltuielele pentru deplasare vor putea fi găsite ulterior în raportul financiar depus la CEC, ceea ce nu s-a întâmplat.

Anterior, finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale a ajuns în atenţia Comisiei de la Veneţia. O delegaţie a instituţiei internaţionale a fost la Chişinău pentru a evalua dacă legislaţia actuală asigură echitatea actorilor politici. Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia s-au întâlnit mai întâi cu deputaţii PLDM, PL, PSRM şi PCRM.

La finalul vizitei, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au venit cu recomandări pentru legea privind finanţarea partidelor şi campaniilor electorale. Anterior, experţii instituţiei internaţionale au constatat că prevederile actuale conţin mai multe lacune şi le-au sugerat autorităţilor de la Chişinău să le revizuiască în mod prioritar.