Arabia Saudită: 11 prinţi arestaţi, inclusiv miliardarul Waleed bin Talal

0
145
foto: EPA

Arabia Saudită a anunţat, sâmbătă noaptea, arestarea cunoscutului investitor miliardar Prinţul al-Waleed bin Talal, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei, plus a altor 10 prinţi moştenitori, patru miniştri şi a câtorva zeci de foşti miniştri. 

Anunţul acestor arestări a fost făcut de postul saudit Al Arabya, ale cărui informaţii sunt aprobate de oficialii saudiţi.

Revista Forbes a estimat averea prinţului Waleed bin Talal la peste 17 miliarde de dolari.   Această campanie de arestări pare a fi doar ultima mişcare strategică de consolidare a puterii Prinţului Mohammed bin Salman, fiul favorit şi principalul consilier al Regelui Salman.

Cu doar câteva ore înaintea acestor arestări, regele saudit a semnat un decret cu privire la crearea unui nou comitet anti-corupţie cu puteri sporite, condus chiar de către prinţul moştenitor bin Slaman. Conform postului Al Arabya, comitetul anticorupţie are dreptul de a investiga, aresta, suspenda dreptul de călătorie sau de îngheţarea a bunurilor personale ale oricărei persoane pe care o consideră coruptă.

„Patria noastră nu va continua să existe decât dacă corupţia este eliminată complet şi corupţii sunt traşi la răspundere”, se afirmă în decretul regal.   Regatul Arabiei Saudite este o monarhie executivă, fără o Constituţie scrisă sau instituţii guvernamentale independente, precum un Parlament sau tribunale, astfel că veridicitatea acuzaţiilor de corupţie este dificil de evaluat. Graniţele dintre fondurile publice şi averea familiei regale sunt destul de vagi, cel mai adesea, iar corupţia, aşa cum este ea percepută de ţările occidentale, este considerată a fi extrem de răspândită.

Arestările au venit la doar câteva ore după ce regele saudit a înlocuit ministrul ce conduce garda naţională a Arabiei Saudite, Prinţul Mutaib bin Abdullah, cel care a controlat ultima dintre cele trei forţe armate ale Arabiei ce nu erau considerate a fi încă sub controlul Prinţului Mohammed.