O capsulă a timpului, deschisă în Siberia, arată cum vedeau comuniştii ruşi viitorul în urmă cu 50 de ani

0
150

Comuniştii siberieni din 1967 aveau aspiraţii măreţe referitoare la viitor, imaginându-şi că până acum oamenii vor fi aterizat pe Marte şi vor fi stabilit contacte cu civilizaţiile extraterestre, dezvăluie o capsulă a timpului deschisă în oraşul rus Novosibirsk. 

Capsula timpului retro-futuristă a fost plasată în centrul cultural al oraşului, în urmă cu 50 de ani, pentru a fi deschisă în 2017, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Revoluţia bolşevică din 1917. Înăuntrul capsulei a fost găsită o scrisoare de trei pagini care prezintă viziunea sovieţilor din 1967 asupra viitorului, potrivit RT.

„Credem că aţi înzestrat în mod strălucit minunata noastră planetă albastră, Pământul, că aţi explorat Luna şi aţi aterizat pe Marte, că voi continuaţi explorarea spaţiului, începută de oamenii din prima jumătate a secolului, şi că navele voastre au colindat îndelung Galaxia“, spune scrisoarea.

„Credem că aţi ajuns la negocieri culturale şi ştiinţifice cu reprezentanţii unor civilizaţii extraterestre. Ştim că vremurile noastre sunt interesante, dar ale voastre sunt şi mai interesante. Noi am construit comunismul, iar voi trăiţi acum sub el“, au mai scris ei cu optimism.   La ceremonia de deschidere a capsulei, s-a ţinut un minut de reculegere în onoarea au

torilor scrisorii, dintre care nici unul nu a trăit până în ziua de azi pentru a-şi vedea visurile comuniste spulberate. Autorii nu şi-au imaginat că oamenii din prezent nu numai că nu vor reuşi să facă suficiente progrese în explorarea spaţială, dar  că vor fi martorii prăbuşirii regimului comunist.   Novosibirsk, cu peste 1,5 milioane de locuitori, este cel de-al treilea oraş rus ca populaţie, după Moscova şi Sankt-Petersburg.