Comisia Europeană critică dur acțiunile guvernării de la Chișinău. Într-o declarație comună difuzată astăzi, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, și Comisarul European pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn, spun clar că votul de joi al Parlamentului Republicii Moldova privind modificarea sistemului electoral este în contradicție directă cu recentele recomandări ale Comisiei de la Veneția și ale Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului. 

„Deşi alegerea unui sistem electoral este o decizie suverană a unui stat, Uniunea Europeană este ferm convinsă că orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze democraţia, să se bazeze pe un consens larg între forţele politice şi să urmeze o consultare reală a societăţii civile şi Recomandările partenerilor internaţionali”, se spune în declaraţie.

Înalţii oficiali europeni spun că împărtăşesc în continuare punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia că modificările propuse ridică îngrijorări serioase cu privire la democraţia efectivă în actualul context politic.

„Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile din jurul reformei electorale și punerea în aplicare a acesteia. UE a subliniat în mod repetat – cel mai recent în timpul procedurii privind asistența macro-financiară –  necesitatea de a respecta mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și statul de drept. Implementarea acestor modificări va fi evaluată și în lumina obligațiilor Republicii Moldova în baza Acordului de Asociere și ca membru al Consiliului Europei”, se mai spune în declarație.