Alina Zotea, despre Bugetul 2018: „Cetățenii Republicii Moldova au fost încă odată înșelați cu promisiuni, iluzii și cifre umflate”

0
1842

Deputatul Partidului Liberal Alina Zotea a avut din nou o reacție acidă cu privire la Legea Bugetului pentru anul 2018, comparându-l ca un bulgăre care se va rostogoli peste cetățeni.

Cu regret, îmi exprim îngrijorarea față de Legea Bugetului de stat pentru anul 2018 și continui să cred că cetățenii Republicii Moldova au fost încă odată înșelați cu promisiuni, iluzii și cifre umflate.

Legea Bugetului de stat pentru anul 2018 este ca un bulgăre creat de actuala guvernare care va ajunge să se rostogolească peste toți cetățenii Republicii Moldova. Acest buget nu vine cu soluții economice sustenabile, de aceea în următorii ani trebuie să ne așteptăm la ce este mai rău pentru țara aceasta.

Alina Zotea a mai spus că majoritarea parlamentară se grăbește să-l adopte, fără ca deputații și opinia publică să cunoască toate informațiile.

Nu e de mirare că au încercat să-l adopte cât mai curand, ieri fiind discutat în Comisia economie, buget și finanțe, iar astăzi, în Parlament. Cel mai grav este că până astăzi noi nu cunoaștem cât ne-a costat reforma administraţiei publice centrale și nici Ministerul de Finanțe nu a putut să ne răspundă la această întrebare în Comisia economie, buget și finanțe.

La capitolul taxe și impozite, vedem că după mai bine de jumătate de an după ce  Guvernul Flip a aprobat modicarea prin care cetățenii vor putea importa mărfuri în sumă de până la 800 de euro fără a achita taxe vamale, nici în anul următor nu se prevede această modificare în legislație. Credeți că Bugetul de stat poate fi majorat din contul taxei de devamare pentru televizoarele și frigiderele pe care copiii plecați peste hotare la muncă le trimit părinților săi?

Parlamentarul PL s-a mai referit și la faptul că încă odată tinerii nu fac parte din prioritatea guvernării la nivel de finanțare.

O altă îngrijorare este că nici în anul următor tinerii nu sunt la capitolul priorități, iar ca să vă convingeți s-au alocat doar 3 mln de lei în vederea susținerii tinerilor la nivel local prin programe de granturi. Cel mai dureros lucru este că pentru susținerea diasporei s-au alocat 1 mln jumătate de lei, gândiți-vă că dacă avem un milion de catățeni plecați peste hotare, această susținere per cetățean este de 1 leu și 50 de bani.

În schimb, pentru Aparatul Președintelui țării, anul viitor sunt preconizați peste 19 mln de lei din Buget. Cu toții am văzut pe ce și cum cheltuie Dodon banii statului! Oare este necesar ca așa sumă de bani să fie alocată pentru distracțiile de la Condrița? Nu ar fi mai util de redirecționat acești bani spre mărirea burselor studenților?

Cât privește sectorul financiar, constatăm că există în continuare probleme în acest sistem care pot genera costuri pentru Bugetul de stat. În cazul unei crize, Guvernul va injecta capital în băncile problematice sau va proteja creditorii de pierderi. Am întrebat ieri în cadrul ședintei: Să ne așteptăm la un alt furt al secolului din bănci, să ne așteptăm la alte retrageri a licențelor de desfășurare a activității financiare? Până astăzi nu am primit răspuns.

Stimați guvernanți, în cazul în care planificați să deschideți șampania pentru a celebra acest Buget, vă îndemn să vă suflecați mânecile și să munciți cu dăruire, iar șampania să o deschideți atunci când veți întoarce în țară cetățenii care au plecat.