Gațcan, cel mai bun fotbalist moldovean al anului 2017; Sheriff Tiraspol, cea mai bună echipă

0
47

Alexandru Gaţcan a fost desemnat pentru al 3-lea an la rând cel mai bun fotbalist al Moldovei. Mijlocaşul lui FC Rostov i-a devansat pe Alexandru Epureanu şi Artur Ioniţă. Este a patra oară în carieră când Gaţcan primeşte acest trofeu.

Campioană a Moldovei de două ori în acest an şi la un pas de primăvara europeană, Sheriff a fost declarată cea mai bună echipă. Ilie Cebanu a fost declarat cel mai bun portar, Veaceslav Posmac cel mai bun fundaş, Alexandru Gaţcan cel mai bun mijlocaş, Vitalie Damaşcan cel mai bun atacant, Zigui Badibanga cel ai bun stranier, iar Gabriel Tupicica a fost numit cel mai bun arbitru.

Gala Laureaţilor Fotbalului Moldovenesc – 2017 s-a desfăşurat pe 1 decembrie la Teatrul de Operă şi Balet şi a început cu intonarea imnului Republicii Moldova de către Orchestra Poliţiei de Frontieră a Ministerului Afacerilor Interne. Apoi moderatorii sărbătorii fotbalistice, Andrei Porubin şi Indiana, l-au invitat în scenă pe preşedintele FMF, Pavel Cebanu, care s-a adresat cu un mesaj de salut către cei prezenţi în sală. În continuare în faţa asistenţei a vorbit Igor Șarov, Secretar general de stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Gala a continuat cu anunţarea laureaţilor anului fotbalistic 2017, desemnaţi în urma unui sondaj petrecut în rândul a circa 200 de specialişti, membri afiliați ai FMF – cluburi participante în campionatul Moldovei, asociaţii raionale, municipale și de profil, membri ai Comitetului Executiv, reprezentanți ai comitetelor centrale, intermediari.

Ilie Cebanu (selecționata Moldovei, 260 puncte) a fost desemnat cel mai bun portar. Veaceslav Posmac (Sheriff Tiraspol, 314 p.) a fost ales cel mai bun fundaş. Alexandru Gațcan (Rostov Rusia, 242 p.) a devenit cel mai bun mijlocaş, iar Vitalie Damașcan (Sheriff Tiraspol, 345 p.) a fost votat cel mai bun atacant.

Premiul pentru cel mai bun golgheter al Campionatului Moldovei, ediţia 2016-2017, i-a revenit lui Ricardo Cavalcante (Sheriff Tiraspol), care a marcat 15 goluri, iar al Campionatului Moldovei, ediţia 2017, lui Vitalie Damașcan (Sheriff Tiraspol), care a înscris 13 goluri.

Cel mai frumos gol al anului a fost marcat de Maxim Mihaliov de la Zaria Bălți pentru golul marcat în poarta echipei Dinamo-Auto.

Tehnicianul echipei Milsami Orhei, Veaceslav Rusnac a devenit cel mai bun antrenor al anului 2017 (354 p.).

Cel mai bun stranier în campionatul Moldovei a fost ales Zigyi Badibanga de la Sheriff Tiraspol.

Cea mai bună echipă a fost desemnată Sheriff Tiraspol, iar cea mai bună echipă între veterani – Viișoara Speia.

Sheriff Tiraspol a cucerit Premiul Fair Play, iar cel mai bun arbitru al anului 2017 a fost desemnat Gabriel Tupicica.

În acest an, Gala Laureaților Fotbalului Moldovenesc a fost suplinită cu o nominalizare nouă – “Simpatia Publicului”, prin care a fost numit cel mai bun jucător al anului în viziunea suporterilor. Laureat a devenit Artur Ioniță, mijlocașul selecționatei Moldovei și al echipei Cagliari Italia.

Iată cine sunt laureaţii altor premii instituite de FMF în anul 2017: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Asociația Obştească „CONCORDIA. Proiecte sociale” premii „Pentru aportul la dezvoltarea fotbalului”.

Tradițional, forul de specialitate i-a premiat pe veteranii fotbalului moldovenesc, care au adunat în trecut mii şi mii de oameni în tribunele stadioanelor din Moldova.

Laureat al „Premiului Nicolae Simatoc”, ediția III, pentru performanța de a evolua cu succes de-a lungul carierei în campionatele Rusiei și Turciei, a devenit Alexandru Epureanu, căpitanul selecționatei Moldovei și a echipei Istanbul Bașakșehir, Turcia. Premiul a fost înmânat de către Igor Șarov, doctor în istorie, conferențiar universitar, secretar general de stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

În fotbalul feminin, Ludmila Caraman, componentă la echipa Agarista ŞS Anenii Noi și la selecționata feminină a Moldovei,  a fost aleasă cea mai bună jucătoare, iar Constantin Burdujel(United Galați, România) a fost votat cel mai bun jucător în futsal.

Cel mai bun jucător în fotbalul de plajă a fost votat Alexandru Eremia de la echipa Avântul Nimoreni. În fotbalul-tenis – Alexandru Sîrghi de la Şcoala Sportivă nr 12 din Vadul lui Vodă a fost numit cel mai bun jucător.

Buna dispoziţie a fost asigurată de Art Studio “Repede” – “Ciocârlia”, formațiile “Doredos” și “Brio Sonores”, precum și de interpreții Anișoara Puică, Radu Dolgan și Iuliana Beregoi.