Putin și-a anunțat candidatura la prezidențialele din 2018

0
131
Russian President Vladimir Putin gestures as he speaks to journalists following a live nationwide broadcast call-in in Moscow, Russia June 15, 2017. REUTERS/Sergei Karpukhin TPX IMAGES OF THE DAY - RTS179Y5

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat, miercuri, că va candida la prezidențialele de anul viitor, informează BBC.

„Îmi voi inaintea candidatura pentru funcția de președinte al Federației Ruse”, a declarat Putin, într-un discurs ținut în fața muncitorilor unei fabrici din orașul Nijni Novgorod.

Vladimir Putin se află la putere din 2000, fiind președinte timp de trei mandate și premier. Dacă va fi reales la anul, se va afla în fruntea statului rus până în 2024.

Presa rusă a scris, în utlimele luni, că la scrutinul din 2014 va candida și Ksenia Sobceak. Ea este fiica lui Anatoly Sobchak, primarul Sankt Petersburgului între 1991 și 1996.

Anunțata confruntare politică dintre actualul lider de la Kremlin și Ksenia Sobchak readuce în lumina reflectoarelor o filă din biografia lui Putin strâns legată de familia prezentatoarei.

Vladimir Putin l-a considerat pe Anatoli Sobceak unul dintre mentorii săi. Președintele Rusiei a fost viceprimarul Sankt Petersburgului în mandatul lui Anatoli Sobchak, care a fugit din Rusia în 1996, după ce a devenit protagonistul unor investigații penale.

Fostul primar al Sankt Petersburgului, orașul de baștină al lui Putin, s-a întors în Rusia în 1999, după ce liderul de la Kremlin a ocupat fotoliul de premier, murind însă peste un an, în martie 2000.

Moartea lui Sobceak a trezit la acea dată suspiciunea că fostul edil ar fi fost otrăvit.

În ultimele luni, mass-media din Rusia a scris în repetate rânduri că Vladimir Putin o va folosi pe Ksenia Sobceak pe post de candidată-paravan, pentru a întreține aparențele unui proces electoral democratic.