A fost ales un ŞEF la Consiliul Superior al Procurorilor

0
99

A fost ales un nou președinte al Consiliului Superior al Procurorilor. Este vorba despre Angela Motuzoc. Aceasta a fost aleasă cu votul a 9 din cei 10 membri prezenți la ședință. Motuzoc îl va înlocui pe Mircea Roșioru, mandatul căruia a expirat pe 19 decembrie. Angela Motuzoc a deținut până acum funcția de adjunct al procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău, scrie bizlaw.md.

Pentru această funcție a candidat și procurorul-şef al Procuraturii Criuleni, Adrian Bordianu. Acesta a obținut, însă, un singur vot.

În prezentarea sa, Angela Motuzoc a menționat că își propune păstrarea și consolidarea statutului Procuraturii. De asemenea, pledează pentru protejarea independenței și integrității procurorilor și promovarea acestora în baza meritocrației. Un alt obiectiv este lansarea cât mai curând a paginii web a CSP, mai scrie sursa citată.

Conform legii, președintele Consiliului Superior al Procurorilor are următoarele atribuții:

  • reprezintă Consiliul Superior al Procurorilor în relațiile interne și cele internaționale și coordonează activitatea acestuia;
  • prezidează ședințele Consiliului Superior al Procurorilor;
  • semnează actele emise de Consiliul Superior al Procurorilor;
  • prezintă Adunării Generale a Procurorilor raportul anual de activitate al Consiliului Superior al Procurorilor;
  • numește, promovează, transferă și eliberează din funcții pe angajații aparatului, le aplică măsuri de încurajare și sancțiuni disciplinare;
  • exercită și alte atribuții prevăzute de lege.

Totodată, președintele CSP organizează și implementează sistemul de management financiar și control intern și poartă răspundere managerială pentru administrarea bugetului și a patrimoniului public aflat în gestiunea Consiliului.

În absența președintelui CSP, atribuțiile acestuia sunt exercitate de un membru numit de  Consiliu. Condiţiile şi modul de salarizare a preşedintelui Consiliului Superior al Procurorilor sunt stabilite de Legea privind salarizarea judecătorilor şi procurorilor. Mandatul președintelui CSP este de 4 ani.