STUDIU || Bărbaţii primesc lefuri mai mari comparativ cu femeile

0
100

În Republica Moldova, bărbații primesc un salariu mai mare decât femeile. Cel puţin asta arată un sondaj realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în colaborare cu Platforma pentru Egalitate de Gen. 

Portrivit datelor statistice, femeile sunt mai puțin plătite în toate domeniile de activitate, iar ponderea acestora este mai mică în toată domeniile, cu excepția învățământului, sănătății, activității științifice și finanțelor.

Studiul mai arată că, femeile trebuie să muncească cu peste o lună şi jumătate mai mult decât bărbaţii, pentru a ajunge la salariul anual al acestora. Diferenţele salariale se explică prin factorii ce ţin de discriminare indirectă pe piaţa forţei de muncă şi discriminare la locul de lucru. Studiul arată că femeile acceptă să fie angajate în sectoare mai prost plătite, pe poziţii mai inferioare decât bărbaţii.

Totodată, femeile întrerup mai frecvent şi pe perioade mai îndelungate viaţa profesională. Concomitent, diferenţa salarială poate fi cauzată şi de discriminare directă de către angajator remunerându-le mai puţin şi reducându-le oportunităţile de promovare în funcţie.

Mai multe detalii găsiţi pe site-ul Gender Pulse.