???? Investitorii austrieci, GATA să-şi extindă afacerile în Republica Moldova

0
124

Investitorii din Austria se arată deschiși în continuare pentru a-și extinde afacerile în Republica Moldova. Asigurarea a venit în cadrul unei întrevederi a reprezentanţilor Austriei cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici. Oficialul moldovean a vorbit despre facilitățile acordate rezidenților zonelor economice libere, parcurilor industriale și parcului IT, atragerea investițiilor austriece în economia moldovenească și impulsionarea relațiilor comercial-economice între Republica Moldova și Republica Austria.

Chiril Gaburici le-a sugerat investitorilor din Austria să utilizeze oportunitățile pentru investiții profitabile în industrie, infrastructură, agricultură și IT. „Încurajăm participarea companiilor austriece în activitatea zonelor economice libere, parcurilor industriale din Republica Moldova și parcului IT „Tekwill”, care oferă condiții atractive pentru investitori străini. La fel, suntem interesați în extinderea cooperării şi preluarea experienței austriece în domeniile eficienței energetice și tehnologiei informației și comunicațiilor, precum și de aplicarea instrumentelor de finanțare ale IMM-urilor, cum ar fi Fondul de Garantare a Creditelor al Republicii Moldova, în special mecanismul de funcționare”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.

De asemenea, Chiril Gaburici a prezentat mediului de afaceri din Austria reformele implementate de Guvern, pentru reducerea presiunii asupra agenților economici și crearea unui climat de afaceri atractiv, menționând  reducerea numărului de instituții cu funcții de control până la 13, micșorarea cu 60% a numărului de acte permisive, unificarea rapoartelor necesare a fi prezentate autorităților, lansarea, în curând, a Ghișeului unic pentru eliberarea actelor permisive, acordarea cetățeniei prin investiție etc. „Am ținut neapărat să fac această prezentare, pentru că una dintre prioritățile Ministerului este atragerea investițiilor. Afacerile de succes ale investitorilor austrieci în Moldova demonstrează că există potențial de dezvoltare a noilor proiecte”, a notat ministrul.

Agenția Servicii Publice, în prezent, în Republica Moldova își desfășoară activitatea 100 întreprinderi cu capital austriac în valoare de circa 459,3 milioane lei.  După valoare capitalului investit, Austria se află pe locul 7 printre principalii investitori ai Republicii Moldova. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Austria, în anul 2017, a înregistrat suma de 121,1 milioane dolari, în creștere cu 20% față de anul 2016.