Republica Moldova se ÎMPRUMUTĂ cu milioane de euro pentru gazoductul Ungheni – Chişinău

0
84

Peste 80 de milioane de euro – bani destinaţi pentru construcţia conductei de transport a gazelor pe direcţia Ungheni – Chişinău. Deputaţii au votat în prima lectură ratificarea a două acorduri de împrumut în acest sens.

Unul dintre acorduri prevede alocarea de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a 41 de milioane de euro în calitate de împrumut suveran. Adiţional, Uniunea Europeană va aloca 10 milioane de euro sub formă de grant în bugetul statului, compensând contribuţia financiară iniţială de 10 milioane de euro, care urmează a fi efectuată din bugetul de stat. Rata dobânzii este strandard pentru contractarea împrumutului suveran de la BERD şi se va calcula conform termenilor EURIBOR + 1% pe an.

Sursa de rambursare a împrumutului este tariful pentru transportul de gaze naturale.   Al doilea acord de împrumut prevedecontribuţia Băncii Europene de Investiţii în valoare de 41 de milioane de euro în calitate de împrumut suveran pentru construcţia gazoductului.   Contractele de finanţare au fost semnate în decembrie 2016.