???? Axa politică Republica Moldova şi Uniunea Europeană, analizată de Pavel Filip și Donald Tusk

0
234

Priorităţile politicii interne şi extere ale Republicii Moldova, dar şi ultimele evoluţii în dialogul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Au fost subiectele principale ale  întrevederii prim-ministrului Pavel Filip cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Premierul Filip a reconfirmat importanța dialogului cu Uniunea Europenă, menționând că implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană decurge destul de bine. Mai multe prevederi au fost deja realizate, altele sunt în proces de implementare, iar rezultatele din ultimii doi ani sunt foarte încurajatoare pentru drumul european al Republicii Moldova.

„Autoritățile sunt determinate să depună toate eforturile pentru a demonstra cetățenilor beneficiile Acordului de Asociere RM-UE și a face drumul european ireversibil”, a mai spus Pavel Filip în cadrul întrevederii cu Donald Tusk.

În acelaşi context, se impune vigilență maximă la orice posibile tentative de influenţare şi implicare din exterior, iar Guvernul de la Chişinău consideră o prioritate luarea tuturor măsurilor pentru a avea un proces electoral demn de o țară cu aspirații europene.

Pavel Filip a spus că autoritățile vor asigura corectitudinea scrutinului parlamentar, astfel ca alegerile să decurgă conform standardelor democratice, să fie libere și corecte. În acest sens, vor fi depuse eforturi pentru a asigura întrunirea standardelor OSCE și ale Consiliului Europei. Premierul s-a referit și la alegerile municipale din Chișinău și Bălți din 20 mai, care sunt un exercițiu important.

Prim-ministrul a reiterat importanța consolidării în continuare a cooperării în cadrul Parteneriatului Estic, care anul viitor va împlini 10 ani de activitate. Premisele unei cooperări cât mai concrete sunt foarte bune, iar proiecte regionale vor permite un efect cât mai direct în viața de zi cu zi a cetățenilor.

Un subiect aparte al întrevederii l-a constituit şi problema transnistreană. Pavel Filip a vorbit despre progresele înregistrate în ultima perioadă pe această dimensiune, cel mai recent fiind admiterea în traficul rutier internaţional a automobilelor din regiunea transnistreană. „Este un document complex după implicațiile tehnice si juridice pe care le produce, dar ambițios din perspectiva creșterii încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi convocării unei noi runde de negocieri în formatul 5+2”, a mai declarat Pavel Filip.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a salutat progresele înregistrate de autorități în reglementarea problemei transnistrene și a reconfirmat susținerea pentru soluționarea pe cale politică a acesteia, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova. Mai mult ca atât, oficialul european a încurajat autoritățile să continue agenda de reforme pentru consolidarea profilului european al țării.