???? Europarlamentarul Victor Boștinaru, despre progresele obţinute, în ultimii ani, de guvernarea de la Chişinău

0
93

Republica Moldova a fost în pragul unui blocaj al relațiilor sale cu Uniunea Europeană, urmare a lipsei de progrese în aplicarea Acordului de Asociere, a instabilității cronice guvernamentale și a lipsei de guvernare. Constatările aparţin europarlamentarului Victor Boștinaru şi au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV.

În opinia oficialului european, la moment, Republica Moldova are o imagine confuză sau nu mai are claritatea pe care o avea în urmă cu cinci-șase ani dintr-un simplu motiv: cu excepția ultimilor doi ani, Republica Moldova a avut guverne, dar n-a avut guvernare. Această țară nu a fost guvernată, a mai opinat eurodeputatul. Mai mult, potrivit lui, Republica Moldova a cunoscut prea multă dezbinare.

Victor Boştinaru consideră că actualmente se observă un progres vizibil în domeniul guvernării economice. Potrivit lui, progresul economic în Republica Moldova este cel mai optimist din ultimii ani buni. De asemenea, s-au făcut progrese substanțiale în domeniul cadrului legislativ și instituțional al politicilor economice.

Europarlamentarul afirmă că Republica Moldova este statul care și-a aliniat complet politica externă și de securitate și apărare cu cea a Uniunii Europene. S-au făcut progrese în ceea ce ține de Autoritatea Națională de Integritate – cadrul legislativ există, s-au recrutat experții care lucrează, s-a început procesarea lărgitelor competențe ale autorităților.

De asemenea, europarlamentarul susţine că, Uniunea Europeană lansează o invitație onestă actorilor politici din Republica Moldova să înceapă a construi încrederea între politicieni, pentru că timpul rămas este scurt. Adversitățile, rivalitățile întinse până la extremă nu sunt un sfetnic bun, a observat Victor Boștinaru.