Autoritățile americane nu pot oferi o dată exactă pentru presupusa invazie a Ucrainei de către Rusia, dar cred că ar putea începe „în orice zi”

0
818

Autoritățile americane nu pot oferi o dată exactă pentru presupusa invazie a Ucrainei de către Rusia, dar cred că ar putea începe „în orice zi”, a spus un consilier al lui Biden. Anterior, Politico a aflat că președintele american i-a avertizat pe aliați cu privire la planurile Moscovei de a lansa o ofensivă pe 16 februarie.
Autoritățile americane nu pot da o dată exactă pentru presupusa invazie rusă a Ucrainei, dar cred că aceasta ar putea începe în orice moment. Acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat CNN de către Asistentul președintelui Statelor Unite pentru Securitate Națională, Jake Sullivan.

„Nu putem prezice data exactă, dar, după cum am menționat mai devreme, ne aflăm în intervalul de timp în care operațiunile militare rusești pe scară largă în Ucraina ar putea începe în orice zi, inclusiv săptămâna următoare înainte de încheierea Jocurilor Olimpice”, a spus el, răspunzând. o întrebare despre 16 februarie ca dată posibilă pentru atac.
Sullivan a adăugat că o invazie ar putea avea loc după Jocurile Olimpice. Există, de asemenea, posibilitatea ca „Rusia să aleagă calea diplomatică”, deși pașii pe care i-a făcut sugerează că „ostilitățile la scară largă vor începe foarte curând”, a spus consilierul prezidențial.
În ajunul Politico, citând o sursă, președintele american Joe Biden le-a spus aliaților că Rusia, conform informațiilor americane, ar putea invada Ucraina pe 16 februarie. La conversație au participat reprezentanți ai UE, NATO, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia și România, potrivit unui mesaj de pe site-ul Casei Albe.

Mai multe surse din administrația prezidențială au menționat și această dată într-un interviu acordat publicației. În același timp, un oficial britanic a spus Politico despre o „interpretare diferită” a datelor de informații, iar doi diplomați europeni au declarat că „refuză să creadă” în probabilitatea unei invazii ruse.

Însuși Sullivan a declarat vineri că invazia Rusiei în Ucraina ar putea începe „în orice moment” de îndată ce Moscova va lua o astfel de decizie, adăugând că aceasta s-ar putea întâmpla înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, pe 20 februarie.

Autoritățile ruse au negat în mod repetat orice intenție de a invada Ucraina. Ministerul rus de Externe a declarat mai devreme că consideră inacceptabil „chiar și gândul” unui război între Moscova și Kiev. Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, comentând declarația lui Sullivan, a numit-o alarmistă și a acuzat Statele Unite că încearcă să facă „campanie de propagandă la maxim” împotriva Rusiei și să creeze impresia că o invazie este inevitabilă.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a remarcat, la rândul său, că există „prea multe” informații despre o posibilă invazie rusă în domeniul informațional și a cerut dovezi despre presupusele planuri ale Moscovei de a începe ostilitățile pe 16 februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.