V. Ioniță: „Aproape fiecare al treilea cetățean al Moldovei are un împrumut”

0
1105

În Moldova, în anul 2021, volumul creditelor luate de rezidenți de la bănci și organizații nebancare s-a ridicat la 33 de miliarde de lei. Este cu aproape 8 miliarde de lei mai mult decât în ​​2020. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, expert în economie la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS Viitorul, acum aproape fiecare al treilea cetățean are un împrumut, transmite InfoMarket.

Aproximativ 60 de mii de cetățeni ai Moldovei au datorii, dintre care: 22% au luat un împrumut bancar, 9,6% au primit un împrumut de la o instituție financiară nebancară (asociație de economii și împrumut, societate de leasing, societate de microfinanțare), peste 8% au împrumutat bani. de la rude sau prieteni, 1,4% – de la persoane fizice care acordă credite cu dobândă.

Dintre aceștia, aproape 3% au spus că au împrumutat bani din cel puțin trei surse. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat în perioada 24 ianuarie – 5 februarie de CBS Research, comandat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale I. Brătianu din București, Academia Română (ISPRI) și IDIS Viitorul.

„În 2021, rezidenții au împrumutat circa 22 de miliarde de lei de la bănci și peste 10 miliarde de lei de la organizații nebancare. Au primit circa 8,6 miliarde de lei de la rude și prieteni, iar 1,5 miliarde de lei de la persoane fizice care oferă credite purtătoare de dobândă (cămătari)”, a spus Ioniță.

Potrivit acestuia, aproape jumătate dintre cei care au un împrumut întâmpină dificultăți în a-l rambursa. Dintre aceștia, aproximativ 30% reduc costurile pentru rambursarea unui împrumut, 37% contractează un împrumut în altă parte pentru a-și rambursa primul împrumut, aproape 25% au restanțe și aproximativ 7% au datorii foarte mari.

„Între tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, 27,5% au probleme cu rambursarea creditului, în rândul persoanelor cu vârsta între 30 și 40 de ani, peste 30% dintre rezidenți se confruntă cu această problemă. În categoria de la 45 la 59 de ani, numărul acestora ajunge la 37%, iar la vârsta de 60 de ani și peste – peste 42%”, a adăugat economistul.

Ioniță a subliniat că astăzi aproape fiecare al șaselea cetățean din Moldova nu își poate rambursa împrumutul la timp. În rândul tinerilor, rata creditelor restante este de peste 10%, în rândul persoanelor în vârstă de 30-44 de ani – aproape 13%, cu vârsta de 45-59 de ani – aproximativ 19%, iar în rândul persoanelor peste 60 de ani ajunge la aproape 27 de ani. %. Ultimul grup este cel mai vulnerabil în acest sens.

„Dintre moldovenii care au luat un împrumut și nu-l pot rambursa, 13% datorează băncilor, 21% datorează organizațiilor nebancare, aproape 23% datorează rude sau prieteni, iar 44% datorează cămătari”, a spus analistul. El a adăugat că cei mai vulnerabili sunt cei care iau împrumuturi de la cei din urmă. Aproape fiecare al doilea cetățean care a luat bani cu dobândă de la cămătari are o întârziere și nu își poate rambursa datoria.

„De obicei, cea mai mare problemă cu care se confruntă cetățenii atunci când obțin un împrumut nu este rata dobânzii, ci „condițiile draconice” care se manifestă atunci când întâmpină dificultăți în achitarea datoriei”, spune Ioniță.

El recomandă să verificați condițiile împrumutului și să nu împrumutați bani de la cămătari, ci să împrumutați bani de la rude sau prieteni. În caz contrar, expertul sugerează alegerea unei bănci unde probabilitatea de neplată a plății este cea mai mică și doar ultima întoarcere către organizația de microfinanțare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.