Despre copii, educație, părinți, cu Alex Leahu, profesor de matematică la un liceu din capitală.

0
1625

Subiectivism dictat de perspectiva experienței mele de copil, adolescent, elev, student, profesor și om care se fierbe într-o oală cu ceilalți. Pe alocuri e un reproș, strigăt, rugăminte. ÎNCETEAZĂ, încetează să-ți reproduci iluzia eșecurilor tale, pe copii pe care-i crești și educi. Trebuie să fie clar, copilul tău nu-i cel mai bun, nu-i cel mai bun pentru că nu există o scală de ierarhizare a oamenilor în general. La școală avem doar niște indicatori cantitativi, statistică și doar atât. Noi suntem atât de diferiți, mai ales acum în secolul 21.

Oferă spațiu și timp copilului tău să eșueze, să exploreze, să fie copil la urma urmei. Toate vin, prin exemple și contraexemple. Sunt atâtea lucruri de făcut în astă lume, căci o oră să le enumăr n-o să-mi fie suficient. Sportivi, pictori, compozitori, ingineri, bucătari, sculptori, medici, profesori, dansatori, interpreți, artiști, antreprenori, voluntari, biologi, geografi, lingviști, poeți, scriitori, modelier vestimentar, oameni de știință, călători, istorici, antropologi, iar fiecare din cele enumerate au și ele subdiviziunile lor, multe, multe, multe. Dacă să vorbim doar de sportivi, și jocuri sportive, la Olimpiada de vară doar, sunt incluse 26 de sporturi. Copilul tău nu poate fi campion la toate, încearcă asta să înțelegi. Nu toți trebuie să fie matematicieni, nu-i scoți unui om ochii că n-are auz muzical, de ce ai face-o dacă acesta pur și simplu nu-i place, nu vrea și nu înțelege matematica sau o altă disciplină? Sunt careva cunoștințe triviale în fiecare domeniu, cunoștințe primare necesare vieții pe care urmează un om s-o trăiască și atât.

Nu-ți transforma copilul tău într-un soldat universal. Există așa o noțiune la maturi, să arzi emoțional, copii sunt supuși acestui risc și mai mult. Permite-i să fie copil întâi de toate, să-l ajuți să descopere ceea ce-i place cu adevărat și-i se dea ușor la învățat, ceva care să trezească curiozitate și scânteie în ochii lui și explorează împreună cu el anume acel lucru. Cu toții știm, dacă un om face un lucru pe care-l adoră, pentru el o oră petrecută se va echivala cu un minut, iar dacă acest viitor om urăște acel lucru cu tot sufletul, atunci e viceversa.

Ore de la 8 până la 14, 3 secții de nu mai știu eu, teme pentru acasă un milion, empatie 0 din partea unor, presiune gen, dacă are 9,40 la română, atunci la matematică tot 9,40 ar trebui să aibă acest copil. Eu nu atac pe nimeni, fiecare vede lucrurile din prisma lui personală, dar hai să fie totul un pic mai reciproc, da, da, între tine și copilul tău. Bateți pe ceea ce copilului îi place din domenii care sunt, oferiți ocazia să încerce, nu-i judecați eșecul și eventualele renunțări și poate că într-un final o să primiți recunoștința lui peste ani. Echilibru trebuie să fie peste tot. Armonia pe care ar trebui să o mențineți cu odrasla voastră este cheia relației interumane în general. Riscați să creșteți niște frustrați, cu gândul că suntem ca la război. Legea junglei și atât, eu trebuie să fiu cel mai bun, așa mi-a zis mama și tata. Scopul scuză mijloacele? Nu, nu scuză! Suntem oameni, suntem diferiți.

DESPE ALEX LEAHU: Printre tineri este cunoscut ca unul dintre cei mai moderni profesori de matematică, Alex Leahu. El e omul care nu se pierde printre formulele matematicii ci face din ele joc pentru elevi, așa ca să îndrăgească și mai mult acest obiect. Prieten bun cu elevii, carismatic și plin de enigme,  cel care la vârsta de 26 de ani a fost diriginte timp de trei ani la Liceul Teoretic ”B.P. Hasdeu” are propriu său blog www.sufletdinboabedecafea.ro și a reușit să adune peste 91 k urmăritori pe pagina de facebook.

P.S. Va urma și partea a II-a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.