„De ce să te deranjezi să înarmezi Moldova, este amenințată de cineva”? Transnistrenii, Socialiștii și Moscova, pe aceeași lungime de undă

0
540
Foto - gosPMR.org

Ajutorul promis Republicii Moldova de către UE în privința armamentului neletal și apărării cibernetice a pus pe jar Tiraspolul, care a început o campanie de victimizare privind faptul că acest lucru i-ar pune în pericol securitatea.

„Moldova are un conflict nerezolvat cu Transnistria. În mod evident, percepem întărirea armatei moldovenești ca pe o amenințare pentru noi înșine”, a declarat pretinsul șef al diplomației de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, transmite Anticorupție.md.

El a continuat narațiunea rusească promovată anterior intens și de deputații socialiștii conform căreia Republica Moldova nu are nevoie de armată deoarece nu există amenințări la adresa securității sale. Tiraspolul instistă pe această narațiune în condițiile în care Rusia a invadat statul vecin, Ucraina, și poartă acolo un război de cucerire de mai bine de patru luni. 

„În primul rând, de ce să te deranjezi să înarmezi Moldova, este amenințată de cineva? Ei spun: Nu, nimeni nu o amenință. Ei bine, dacă nu o amenință nimeni, atunci prin înarmarea Moldovei creați un fel de instabilitate regională”, a mai spus Ignatiev în încercarea de a transmite un mesaj partenerilor occidentali ai Republicii Moldova.

Săptămâna trecută, liderul de facto al PSRM, Igor Dodon, a avut declarații similare în care a pedalat din nou pe ideea neutralitații înțeleasă printr-o nepregătire deliberată a armatei de a face față amenințărilor militare.

„Războiul Occidentului cu Rusia nu e războiul nostru. Politica moldovenească trebuie să se bazeze pe principiile suveranității și neutralității, pe relații avantajoase cu Estul și Vestul, ținând cont de interesul național. Altfel, ne vom autodistruge economic și putem dispărea ca stat”, a declarat Dodon. 

Iritarea Tiraspolului vine pe fondul ajutorului anunțat de UE de 40 de milioane de euro privind modernizarea armatei Republicii Moldova.

Măsura de asistență va consolida capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate ale Moldovei prin furnizarea de echipamente neletale, provizii și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipament.

Această măsură de asistență o va completa pe cea în valoare de 7 milioane de euro, adoptată în decembrie 2021, care consolidează capacitățile serviciului medical militar și Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate.

Instrumentul European pentru Pace a fost înființat în martie 2021 pentru a finanța toate acțiunile Politicii Externe și de Securitate Comună (PESC) în domeniile militar și de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională.

În special, Instrumentul European pentru Pace permite UE să finanțeze acțiuni menite să consolideze capacitățile statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale în ceea ce privește chestiunile militare și de apărare.

anticoruptie.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.