Gazprom: Moldovagaz încalcă termenii. Avem dreptul de a opri livrările

0
149
FOTO - True Story Project

Compania Gazprom a venit cu un nou mesaj astăzi, 4 octombrie, în care menționează că dacă Moldovagaz nu va achita la timp plata pentru gaz, atunci concernul rus își rezervă dreptul de a oprit complet livrările.

Gazprom menționează că, pe parcursul anului curent, Moldovagaz a încălcat în mod regulat condițiile contractului privind termenul de plată pentru gazele livrate, transmite Actual.md cu referire la Stiri.md

“De asemenea, Moldovagaz a solicitat în mod repetat atenuarea obligațiilor contractuale în ceea ce ține de volumele de furnizare.

Gazprom a fost întotdeauna înțelegător, confirmându-și concentrarea pe o cooperare pe termen lung și reciproc avantajoasă, și a satisfăcut în mod repetat solicitările părții moldovenești”, comunică Gazprom.

Concernul rus a menționat încă o dată că, din cauza faptului că Naftogaz din Ucraina refuză să ofere servicii de transportare de gaze naturale în volum integral, Gazprom are posibilitatea de a livra în octombrie un volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

“Gazprom își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a opri complet livrările în cazul încălcării obligației de plată a gazelor până la data de 20 octombrie 2022, precum și dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza unei încălcări grave a termenelor pentru încheierea unui Acord de stingere a datoriei istorice a Moldovagaz. Pe viitor, orice solicitare din partea Republicii Moldova, care implică modificări ale clauzelor contractuale, se va face numai sub forma unor completări corespunzătoare la contract”, mai transmite Gazprom.

Foto: Canalul oficial Telegram GAZPROM

Reamintim că declarații asemănătoare au mai fost făcute de Gazprom, la 1 octombrie, după ce a confirmat livrările de gaze pentru luna curentă.

Potrivit directorului Moldovagaz, Vadim Ceban, prețul de achiziție va fi de 1.031 de dolari per mia de metri cubi.

Tot la 1 octombrie, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre situația energetică din țară.

Cu privire la reducerea volumelor de gaz cu 30%, ministrul a spus că “au făcut referire la o problemă tehnică, dar noi considerăm că nu este argumentată. Incertitudinea în care operează Gazprom în această perioadă este foarte mare. Noi credem că nu este un comportament normal. Contăm pe o relație de bună-credință, corectă”.

stiri.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.