Johnson: Dacă Rusia va câștiga, speranța de libertate în Moldova se va estompa

  0
  3073

  Premierul britanic Boris Johnson a declarat că lumea se află la un „punct de cotitură”. El a mai explicat că dacă Rusia învinge Ucraina, Moldova și Georgia nu vor avea nicio speranță de libertate.

  „O nouă eră a intimidării” care se întinde de la Marea Baltică la Marea Neagră va veni dacă Vladimir Putin va reuși să învingă Ucraina, a avertizat Boris Johnson, relatează antena3.ro citând The Guardian

  „Înlăturarea libertății în Ucraina ar însemna stingerea oricărei speranțe de libertate în Georgia și apoi în Moldova. Acesta va marca începutul unei noi ere a intimidării în Europa de Est, de la Marea Baltică până la Marea Neagră”, a spus el.
  „Dacă Putin va reuși să zdrobească Ucraina, va fi undă verde pentru autocrații de pretutindeni – în Orientul Mijlociu, în Orientul Îndepărtat. Acesta este un punct de cotitură pentru lume. Acesta este momentul alegerii. Este o alegere între libertate și opresiune”, a spus el.

  Liderul britanic a mai spus că normalizarea relațiilor cu Putin după acțiunile sale în Ucraina este o mare greșeală: „Știu că sunt oameni în toată lumea care spun că este mai bine să suportăm tirania. Cred că se înșală profund”.

  „După aceea, a încerca să normalizezi relațiile cu Putin, așa cum a făcut Occidentul în 2014 după anexarea Crimeei, ar însemna să repeți exact aceeași greșeală”, a subliniat premierul britanic.

  Boris Johnson a spus că Putin „alimentează dependența, creează dependență de gazul și petrolul rusesc”.
  „Războiul lui Putin este conceput pentru a dăuna Occidentului din punct de vedere economic și pentru a beneficia.

  El știe că pentru fiecare dolar de creștere a prețului petrolului primește miliarde de venituri suplimentare din petrol și gaze, iar aceasta este tragedia situației.

  Acum el vrea să slăbească voința colectivă de a supraviețui prin creșterea costului vieții, lovind facturile la combustibil, așa că trebuie să răspundem”, a adăugat Johnson.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.