Situație alarmantă în China! Risc de o nouă variantă a virusului, ce provoacă Covid-19 – susțin experții

0
149

Oamenii de știință sunt îngrijorați de situația din China, care ar putea fi similară cu cea în care a fost depistată varianta Omicron a virusului de tip SARS-CoV-2, transmite Euronews. Potrivit sursei, ar putea fi o combinație de tulpini depistate până în prezent, dar ar putea fi și ceva absolut diferit. 

„China are o populație numeroasă și imunitatea este limitată. Aceasta pare a fi situația în care noi vedem o explozie a noii variante”, susține doctorul Stuart Cambell Ray, expert pe bolile infecțioase din cadrul Universității John Hopkins.

Orice infecție nouă reprezintă o șansă pentru coronavirus ca să sufere mutații, iar virusul se răspândește rapid în China. Țara, cu o populație de peste 1,4 miliarde de locuitori, a renunțat masiv la măsurile anti-Covid. Deși s-a raportat o rată înaltă de vaccinare, rata de imunicare cu doze booster e foarte scăzută, în special la persoanele în vârstă. Vaccinurile locale au fost mai puțin eficiente contra infecțiilor grave, față de versiunile Vestice pe bază de ARN messenger. Multe vaccinuri au fost utilizate mai mult de un an în urmă, astfel că imunitatea a scăzut. Ca rezultat s-a creat un teren fertil pentru virus, ca să se schimbe.

„Când vedem valuri mari de infectări, de cele mai multe ori ele sunt urmate de noi variante de virus”, a explicat Stuart Cambell Ray.

Circa trei ani în urmă, când versiunea originală de coronavirus s-a răspândit în China, ea a fost urmată de variantele Delta și Omicron, care sunt prezente și astăzi. Dr Shan-Lu Liu, care studiază virusurile în cadrul Universității de Stat din Ohio, spune că pot exista mai multe variante de Omicron. El susține că acest tip de virusuri poate evita foarte ușor sistemul imunitar și se consideră că este cel responsabil de actuala „explozie epidemică”.

Experții mai spun că populația din China, fiind parțial imunizată, determină virusul să muteze. Stuart Cambell Ray se întreabă dacă o nouă variantă ar cauza boli mai grave, pentru că deocamdată nu există vreun motiv biologic inerent ca virusul să devină mai blând, în timp.

„Situația a devenit mai blândă în ultimele 12 luni în o mare parte a lumii – pentru că am devenit mai imuni odată cu vaccinarea sau infectarea, și nu pentru că virusul a devenit mai puțin sever”, a explicat medicul Ray.

Recent, Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat îngrijorarea în privința bolilor severe din China. În orașele Baoding și Langfang, înafara capitalei Beijing, spitalele nu mai au paturi de îngrijire pentru bolnavi, iar cadrele medicale sunt suprasolicitate.

China planifică să verifice centrele de monitorizarea a virusului, în câte trei spitale din fiecare provincie. Vor fi colectate probe de la pacienții, care sunt foarte bolnavi, dar și de la cei decedați. Despre acest lucru a anunțat reprezentantul Centrului Chinez ak Controlului și Prevenției Bolilor, Xu Wenbo. Potrivit oficialului, 50 din 130 de versiuni ale virusului Omicron detectate în China, au provocat focare. În China a fost creată o bază națională de date genetice, pentru „a monitoriza în timp real” cum evoluează diferite tulpini de virus, precum și implicările potențiale în domeniul sănătății publice.

deschide.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.