Zelenski cere o întâlnire cu Putin: „Numai prin discuții directe putem pune capăt acestui conflict”. Ce spune despre cedarea regiunilor separatiste

0
2874

Președintele Ucrainei a cerut din nou, indirect, o întâlnire față în față cu Vladimir Putin, într-un interviu acordat miercuri publicației germane Bild. „Numai prin discuții directe între cei doi președinți putem pune capăt acestui conflict”, a declarat Volodimir Zelenski, adăugând că e dispus la compromisuri, dar așteaptă același lucru și din partea liderului de la Kremlin. 

„Pot face compromisuri, dar nu trebuie să fie o trădare a țării mele. Și cealaltă parte trebuie să fie dispusă la compromisuri”, a afirmat liderul de la Kiev, în cea de-a 14-a zi de război. Zelenski spune că nu-și face griji pentru siguranța lui, în conflictul cu Rusia, ci pentru „țara noastră, pentru aprovizionarea cu apă, pentru aprovizionarea cu alimente. Pentru Mariupol, Donețk, regiunea Zaporojia, Melitopol, Volnovaha, Harkov și situația groaznică de acolo. Oamenii n-au apă și mâncare. Ceea ce se întâmplă acum la Mariupol este o catastrofă umanitară. Oamenii care vin cu ajutoare sunt împușcați și ei, iar soldații ruși nu îi lasă să treacă”.

„Înțeleg că, fiind ființe umane, ne facem mereu griji pentru propria noastră viață. Cu toate acestea, trebuie să punem pe primul loc ajutorul umanitar. Dacă aș fi vrut, aș fi putut să fug și să fiu în siguranță până acum. Dar sunt prea mândru că sunt ucrainean. Și eu, dar și familia mea. Oamenii își fac griji pentru mine, dar simt că inimile lor sunt alături de mine”, a spus președintele pentru Bild. 

“Nu mi-e frică. Ce poate fi mai rău decât frica? Nu trebuie să-mi fie frică, trebuie să rămân calm. Ce s-ar putea întâmpla mai rău decât s-a întâmplat deja. Avem un război, Rusia împotriva Ucrainei. Atâția oameni au căzut deja. Țara a fost distrusă. Ce s-ar putea întâmpla mai rău oamenilor care și-au pierdut copiii? 

„Nu ne vom da bătuți și nu ne vom vinde pământul”, asigură liderul de la Kiev. 

Rugat de reporterul Bild să comenteze solicitarea Kremlinului de a accepta independența Donbasului și a peninsulei Crimeea, Zelenski spune că toate eforturile lui sunt în direcția unor negocieri pentru pace, scrie libertatea.ro

„Întrebarea nu este ce pot să dau. În fiecare negociere, scopul meu este să pun capăt războiului cu Rusia. Și sunt, de asemenea, gata să fac anumiți pași. Se pot face compromisuri, dar nu trebuie să fie o trădare a țării mele. Și cealaltă parte trebuie să fie dispusă să facă compromisuri, de aceea se numesc compromisuri. Doar așa putem ieși din această situație. Nu putem vorbi încă despre detalii. Nu am avut încă un contact direct între președinți. Numai prin discuțiile directe cu Putin putem pune capăt acestui război”, crede Zelenski. 
libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.