Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, convocat la MAEIE

  0
  507

  Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) anunță că a luat act de declarația reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, făcută în cadrul briefingului din 20 aprilie, și l-a convocat pe Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov.

  MAEIE subliniază că prin declarațiile sale Zaharova a menținut „retorica neconstructivă și inacceptabilă la adresa Președintelui Republicii Moldova, iar evenimentele istorice sunt instrumentalizate în scopuri de propagandă”, scrie deschide.md

  „Dat fiind limbajul inacceptabil utilizat în adresa șefei statului din partea reprezentantului oficial al diplomației ruse, MAEIE a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. Recomandăm Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse să ia cunoștință de textul discursului Președintei Maia Sandu, care este accesibil în limba rusă și care nu lasă loc de interpretări: „Хочу особо подчеркнуть: никто и никому не запрещает праздновать девятое мая. Наоборот: мы обязаны помнить о победе цивилизации над фашизмом и нацизмом. Мы обязаны чтить павших и хранить память о главной трагедии двадцатого века – о Второй мировой войне””, transmite MAEIE. 

  Totodată, ministerul accentuează că deciziile adoptate recent în Parlamentul R, Moldova reprezintă un drept suveran al statului și reiterează apelul către partea rusă de a nu admite ingerința într-un proces democratic, legitim și intern al R. Moldova.

  Amintim că, ieri, purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a comentat decizia Chișinăului de a interzice panglica Sfântului Gheorghe. Ea a spus că „echivalarea acesteia cu alte atribute și simboluri general cunoscute în contextul unor acțiuni de agresiune militară” reprezintă o trădare.

  Vorbind despre declarațiile Maiei Sandu care a menționat că locul simbolurilor războiului este „la coșul de gunoi al istoriei”, oficialul rus a spus că politicienii care își permit astfel de declarații „singuri vor pleca la acel coș de gunoi”.

  „Este inacceptabil… Îndemnăm Chișinăul să renunțe la retorica de confruntare care dăunează cooperării ruso-moldovenești. În caz contrar noi vom răspunde, iar aceste răspunsuri vor fi dureroase. Nu este alegerea noastră și nu susținem astfel de retorică. Totodată, nu vom lăsa fără răspuns declarațiile pe care le-am auzit”, a mai spus aceasta.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.