Călătoriile ar urma să se scumpească

0
362

Călătoriile ar urma să se scumpească. Un anunț în acest sens a fost făcut de către Mircea Păscăluță, secretar de stat în domeniul transporturilor din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Secretarul de stat a menționat că la momentul de față, Ministerul a întreprins mai multe măsuri pentru a rezolva problema transportatorilor revoltați.

Despre aceasta, dar și despre problemele cu care se confruntă transportatorii Păscăluță a anunțat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„Am luat în calcul noile prețuri la motorină, un nou proiect de ordin urmează să fie prezentat săptămâna viitoare în cadrul ședinței cu transportatorii. În ceea ce privește digitalizarea și eficientizarea rutelor și programelor, noi suntem în etapa de analiză, dar și de discuții, urmează să avem vizite în străinătate, vizite de preluare a bunelor practici ce la colegii noștri din Europa în ceea ce ține de digitalizare și implicarea Agenției Naționale de Transport Auto în acest proces; în paralel suntem în discuții și vrem să demarăm un nou program cumva de susținere pentru renovarea parcului autor, la fel săptămâna viitoare urmează să fie prezentat.

Sunt anumite solicitări din partea transportatorilor în ceea ce ține de anumite scutiri de ordin fiscal care la fel urmează să le discutăm, să le analizăm, ele ar trebui să vină cu o fiscalizare destul de strictă și de evidență a tot ceea ce ține de transportul rutier de pasageri. Da, ar lua ceva timp, dar asta este unica soluție reală atât pentru ramură, cât și pentru noi ca organ central de specialitate în domeniul respectiv, să eficientizăm tot ceea ce ține de transportul rutier și după asta o să putem să gestionăm corect și eficient tot ceea ce ține de rutele care se deservesc sau care nu se deservesc, de rata de îmbarcare, confort, inclusiv având un sistem care este foarte bine pus la punct.

Noi o să putem să-l obținem inclusiv prin discuțiile cu partenerii noștri externi, cu eventuali finanțatori, să obținem anumite granturi pentru renovarea și pentru asigurarea unui confort pentru pasageri și să identificăm inclusiv rute care o să aibă un aspect mai mult social, pentru că pentru noi o prioritate este, de fapt, ca cetățenii să aibă acces la transport public confortabil și sigur”, a declarat acesta.

În legătură cu scumpirile la care aspiră transportatorii din totă țara, Păscăluță a declarat că „va fi aplicat un tarif diferențiat”.

„Ce presupune asta? Asta presupune că noi vom stabili anumite plafoane la nivel interraional și la nivel raional. După asta, vom implica autoritățile publice locale, ca ele, printr-un aviz, să permită transportatorilor să aplice un tarif diferențiat în zonele unde într-adevăr există o necesitate, fiindcă inclusiv din discuțiile pe care le-am avut cu cetățenii reiese că cetățenii sunt gata să achite poate un tarif mai mare, dar să aibă acces la transport, deoarece este o problemă foarte mare, într-adevăr.

Unii transportatori refuză să facă anumite curse la nivel raional, dintr-un sat până în centrul raional, din cauza faptului că sunt foarte puțini oameni și nu este rentabil. Noi nu putem să intervenim și să-i obligăm, noi venim cu soluții atât pentru transportator, cât și pentru cetățeni – acestea ar fi soluțiile de moment. Deci, precizez, ceea ce ține de tarif e doar o soluție de moment, fiindcă problema trebuie privită în complexitate și noi am demarat anumite procese care urmează să ducă la finalitatea dorită”, a mai adăugat acesta.

Știri.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.