CNN: Rușii au mutat echipamentul militar mai aproape de granița cu Ucraina

0
311

Noi imagini din satelit obținute de CNN arată că o uriașă bază rusească din apropierea orașului Smolensk a fost în mare parte golită, iar echipamentul militar și armamentul sunt mutate mai aproape de granița cu Ucraina în ultimele zile.

Este vorba de baza de la Ielnia, la sud-est de orașul Smolensk și la aproximativ 250 de kilometri de granița Rusiei cu Ucraina. Cantități mari de echipament militar au fost mutate la această bază la sfârșitul lui 2021, inclusiv în jur de 700 de tancuri, vehicule militare și lansatoarea de rachete balistice, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

CNN.com

Mare parte din acest echipament nu mai este, acum, la Ielnia, conform imaginilor din satelit observate în data de 6 februarie. Anterior, baza rusească nu a putut fi fotografiată timp de mai multe zile din cauza norilor. Imaginile recente arată urme de vehicule în mișcare.

„Pare că un număr considerabil de vehicule, tancuri, artilerie autopropulsată și alte vehicule de sprijin au părăsit zona”, a spus Stephen Wood, director la Maxar, compania care furnizează imaginile din satelit.

Konrad Muzyka, expert în monitorizarea transporturilor militare la Rochan Consulting, spune că ceea ce s-a întâmplat la Ielnia este una dintre „mai multe schimbări importante în compoziția forțelor rusești și locurilor în care se află”.

„Intrăm într-un nou stadiu al desfășurării militare în care vedem unități prepoziționate manevrate cu personal adițional și echipament care este mutat în zone de pregătire”, a adăugat el.

Clipuri video publicate pe rețele sociale arată că echipamentul care se afla anterior la Ielnia a ajuns acum mai la sud, în regiunea Briansk, mai aproape de Ucraina. Blindatele și vehiculele sunt identificate drept aceleași poziționate, anterior, la Ielnia.

Un document al serviciilor de informații americane, din 3 decembrie 2021, arată că baza de la Ielnia era goală în iunie, însă în noiembrie erau deja adunați aproximativ 1.000 de soldați și alte elemente de sprijin.

Muzyka mai spune și că există mișcări de trupe rusești în mai multe locuri – „Vedem un flux masiv de vehicule și personal militar spre Kursk”.

Philip Karber, de la Potomac Foundation din Washington, care a studiat mișcările de trupe rusești în detaliu, spune că „cea mai puternică formație ofensivă a rușilor, staționată în mod obișnuit în zona Moscovei, a fost mutată 400 de kilometri la sud și se pregătește într-o zonă optimă pentru o ofensivă rapidă pe ruta Kursk-Kiev”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.