R. Moldova a început importul de gaze în regim revers prin interconectorul transbalcanic: „Este deocamdată un volum mic”

0
181

Republica Moldova a început importul fizic de gaze naturale în regim revers, proces realizat prin interconectorul transbalcanic.

„Este deocamdată un volum mic. Am făcut aceste importuri pentru a testa ruta de transport, să vedem cum circulă gazul”, a declarat pentru Mold-Street.com Victor Bînzari, directorul general interimar al companiei Energocom transmite Actual.md cu referire la tv8.md.

Un pas concret spre diversificarea rutelor de transportare a gazelor

Totodată, Bînzari a precizat că acesta este un pas concret spre diversificarea rutelor de transportare a gazelor, în contextul amenințărilor Gazprom de a sista livrările de metan în Republica Moldova.

Livrările se fac prin coridorul transbalcanic, în punctul Căușeni de la granița dintre Ucraina și Moldova, dar și în punctul Iași-Ungheni de pe conducta Iași-Chișinău.

Astfel, joi, 4,3 milioane de metri cubi au fost livrați în punctul Căușeni de la granița dintre Ucraina și Moldova, scrie ICIS, citând date publicate de operatorul ucrainean de transport al gazelor GTSOU.

Potrivit ICIS, volumele intră în Moldova la punctul de frontieră de sud Căușeni, ele pot fi compensate cu volumele care intră în Moldova din Ucraina prin punctul de frontieră Grebenynky din nord.

Sergiy Makogon, fostul CEO al GTSOU din Ucraina – care a promovat pentru ideea fluxurilor fizice inverse de-a lungul conductei transbalcanice în urmă cu șase ani – a salutat vestea.

„A fost nevoie de aproape șase ani pentru a debloca rețeaua din regiune și a începe livrările fizice de gaz din direcții alternative”, a spus el pentru ICIS.

De notat că prin interconectorul transbalcanic și Ucraina poate să își diversifice sursele de aprovizionare cu gaze.

tv8.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.