Cea mai veche frază, descoperită pe un pieptăn în Israel. Ce mesaj au scris oamenii, în urmă cu mii de ani

  0
  87

  Arheologii israelieni au dezvăluit miercuri o inscripţie rară în limba canaanită pe un pieptăn de fildeş, care surprinde speranțele și temerile părinților din zilele noastre la fel de mult ca și canaaniții din epoca bronzului, notează The Guardian, transmite Actual.md cu referire la deschide.md.

  „Fie ca această apărare să elimine păduchii din păr şi din barbă”, se poate citi pe pieptăn.

  Pieptănul măsoară 3,5 cm pe 2,5 cm și datează din anul 1.700 î.Hr. El a fost descoperit în 2017 la situl arheologic Tel Lachish, însă inscripția a fost deslușită abia anul acesta, a anunţat Universitatea Ebraică din Ierusalim într-un comunicat.

  Analiza marcajelor a confirmat că este cea mai veche propoziție cunoscută, scrisă în canaanită, alfabet inventat în urmă cu aproximativ 3 800 de ani.

  De altfel, inscripția sugerează că oamenii au îndurat păduchii de mii de ani, fiind afectați inclusiv cei bogați, notează The Guardian.

  „Inscripția este foarte umană”, a spus profesorul Yosef Garfinkel, arheolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care a ajutat la conducerea săpăturilor din Lachish.

  „În zilele noastre avem toate aceste spray-uri și medicamente, și otrăvuri moderne. În trecut, oamenii nu aveau așa ceva”, a adăugat acesta.

  Pieptănul este uzat și și-a pierdut dinții. Cioturile rămase arată însă că odată a avut șase dinți distanțați pe o parte pentru a descurca părul și 14 dinți apropiați pentru îndepărtarea păduchilor.

  Lachish, situată la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de Ierusalim, a fost o localitate importantă în perioada canaanită.Arheologii au mai descoperit 10 inscripţii similare, însă niciodată o frază întreagă.

  deschide.md

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.