Putin spune că s-a implicat în negocierea contractului de livrare a gazelor către R. Moldova: Am cerut să accepte condițiile Chișinăului

0
64

Gazprom a acceptat condițiile R. Moldova pentru contractul de livrare a gazelor la insistența președintelui rus, Vladimir Putin. Declarația a fost făcută chiar de liderul de la Kremlin în cadrul discuțiilor de la Clubul Valdai, drept răspuns la întrebarea deputatului comunist Constantin Starîș transmite Actual.md cu referire la deschide.md.

Parlamentarul a menționat în întrebarea sa că, în prezent, Chișinăul se află în beznă din cauza deficitului de energie electrică.

Ați spus că s-a stins lumina în Chișinău. Nu e clar de ce s-a stins, noi nu avem nimic de a face cu asta. Rusia e acuzată de toate relele, undeva s-a stins lumina, altundeva nu funcționează WC-ul. De toate se face vinovată Rusia” a spus Putin.

El a insistat să aducă la cunoștință că, anul trecut, a insistat personal ca Gazpromul să încheie contractul de livrare a gazelor pentru R. Moldova în condițiile cerute de Chișinău.

Gazprom a ocupat atunci o poziție pragmatică, de piață, față de contractul de livrare a gazelor către R. Moldova. Partea moldovenească nu era de acord cu poziția Gazpromului și insista pe condiții preferențiale de preț. Gazprom s-a încăpățânat, iar domnul Miller m-a contactat, și-a prezentat punctul de vedere și credea că are dreptate. I-am cerut să meargă în întâmpinarea părții moldovenești, având în vedere posibilitățile economice și financiare ale R. Moldova. Deși prețurile erau corecte din punct de vedere al pieții, pentru Moldova sunt prea mari. El m-a ascultat și noi am încheiat contractul în condițiile R. Moldova” A declarat liderul de la Kremlin.

Putin a menționat că lipsa energiei electrice în Chișinău nu este problema Moscovei și că R. Moldova trebuie să plătească la timp pentru livrările de gaze.

De menționat că SAP ”Gazprom” a redus în luna octombrie cu 30% volumul gazelor naturale livrate R. Moldova. Anterior, așa-zisele autorități de la Tiraspol anunțau că pentru luna octombrie, volumul de gaze ar urma să fie scăzut cu 40%. Ca urmare a micșorării volumului de gaz livrat Republicii Moldova, Centrala de la Cuciurgan a anunțat că micșorează și volumul energiei electrice livrat malului drept al Nistrului.

deschide.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.