Declarații ferme ale ministrului Apărării din Ucraina: Mulțumim României pentru susținere!

0
810

Oleksii Reznikov, ministrul apărării din Ucraina a transmis mulțumirile sale într-o postare pe propriul cont de socializare.

Creșterea capacităților marinei ucrainene este în interesul securității întregii Europe.
Blocarea de către Rusia a porturilor ucrainene de la Marea Neagră și amenințarea unei crize alimentare globale este una dintre problemele importante de pe agenda mondială astăzi.
Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borel, a numit acțiunile Moscovei o încercare de a folosi alimentele ca armă.

Ucraina și-a avertizat partenerii cu privire la astfel de consecințe, în cazul unui război la scară largă încă de anul trecut, cu mult înainte de 24 februarie. Eu personal am făcut asta, inclusiv public.

Lipsa unei reacții adecvate a lumii libere la ocuparea armată a Crimeei în 2014, ignorând ocuparea efectivă a Mării Azov, „închizând ochii” la încercările Kremlinului de a ocupa Marea Neagră prin impunerea de restricții prin „exerciții militare”, dorința „de a nu provoca” Moscova, în ciuda încălcărilor totale ale legii la transportul, aceștia au fost pași în abis.

Criminalii de la Kremlin au luat asta ca pe o încurajare

În special, ca răspuns la invadarea Rusiei, am propus să închidem porturile navelor rusești. Aeastă decizie a fost deja implementată  în multe țări. Acum echipa autorităților ucrainene face tot posibilul și imposibilul pentru a ne debloca porturile. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ridică subiectul porturilor, asigurând navigația liberă, exportul cerealelor noastre, petrolului în timpul fiecărei comunicări, pentru a preveni turbulențele din cauza crizei alimentare. Munca structurilor guvernamentale în această direcție este coordonată personal de prim-ministrul Denis Shmihal. Biroul Președintelui, condus de Andriy Yermak, funcționează la propriul nivel. Diplomații lui Dmitro Kuleba și Ministerul Infrastructurii sub conducerea lui Oleksandr Kubrakov lucrează 24/7. Irina Venediktova și Parchetul General își fac și ei treaba.

Pe calea securității, pe linia Ministerului Apărării, Ucraina oferă o strategie sistemică pentru a proteja Europa de amenințarea rusă, în special, în regiunea Mării Negre

Baza acestei strategii este integrarea Ucrainei în spațiul de securitate NATO de facto și apoi de jure. Ne îndreptăm constant pe această cale. Expresia vizibilă a acestei mișcări ar trebui să fie o creștere a capacităților Forțelor Navale ale Ucrainei în conformitate cu nivelul provocărilor. Demersuri practice în acest sens au fost făcute anul trecut, când a fost intensificat programul Neptun. Rezultatele sunt bine-cunoscute, priceperea Academiei noastre Navale este recunoscută în lume.

În ultimele luni, am muncit din greu pentru a obține ajutorul partenerilor pentru a ne consolida calitativ apărarea de coastă, a crește capacitățile de informații și multe altele. Rachetele noastre „Neptun” sunt deja utilizate alături de rachetele „Harpoon”. Am primit „ochi” (radare) de înaltă calitate. Continuăm să lucrăm în interesul marinarilor noștri.

Următoarea etapă a acțiunilor noastre este ceea ce se numește o abordare orientată spre misiune în politica de apărare

În urmă cu o săptămână, Ministerul Apărării a subliniat această abordare în cadrul „Summitului Mării Negre” inițiat de membrii Congresului SUA.

Ieri am avut onoarea să prezint poziția Ministerului Apărării al Ucrainei în cadrul Forumului de Securitate Atlantic – Marea Neagră, care a fost susținut de partenerii noștri români.
Am profitat de ocazie pentru a le mulțumi poporului României și colegului meu, ministrul Apărării Vasile Dîncu, pentru tot ceea ce face partea română pentru Ucraina în această perioadă dificilă pentru noi.

El a subliniat, de asemenea, că sunt necesare două componente pentru restabilirea securității în regiune.
Prima este unitatea lumii libere. Unul dintre indicatorii acestei unități este disponibilitatea de a respecta regimul de sancțiuni, de a le întări. A ajuta Rusia să fure cereale ucrainene sau să exporte petrol rusesc contrazice, evident, ideea de unitate împotriva tiraniei.

A doua este disponibilitatea de a riposta, de a folosi forța. Atunci Moscova va fi motivată să facă „gesturi de bunăvoință” fugind după înfrângeri. Așa cum a fost recent la Zmiiny, iar în aprilie în nordul Ucrainei.
Aceste două componente pot deschide calea către soluții politice și diplomatice. Inclusiv – privind deblocarea porturilor ucrainene. În relațiile cu Moscova, secvența ar trebui să fie exact aceasta. Fără aceasta, Rusia pur și simplu nu va începe un dialog serios.
Astăzi, integrarea deplină a forțelor de apărare ale Ucrainei în infrastructura NATO poate părea o provocare dificilă pentru unii. Dar personal, sunt un optimist.

În martie, nimeni nu își imagina că Ucraina va demonstra o asemenea pricepere în folosirea armelor occidentale. În 4 luni, am trecut de la negarea completă a ideii de a ne oferi artilerie de 155 mm, pe care acum o luăm de bună, la folosirea HIMARS împotriva invadatorilor ruși. Am început fiecare pas cu același răspuns – „este imposibil”. În ciuda acestui fapt, nivelul interoperabilității noastre cu armatele Alianței crește rapid.

În al doilea rând, avem experiență în fața ochilor noștri. În urmă cu aproximativ un an la Bruxelles, pe când eram încă viceprim-ministru pentru Reintegrare, un om foarte înțelept, prietenul meu Mircea Geoană, mi-a spus o poveste

Este fostul ministru al Afacerilor Externe al României, iar acum secretar general adjunct al NATO. El a spus că la începutul drumului României către Alianță, nu toată lumea credea în succes. Dar era sigur că într-o zi steagul țării sale va arbora împreună cu celelalte steaguri în fața sediului. Și s-a întâmplat. Deși au fost multe obstacole în drumul către rezultat.
Sunt sigur că Ucraina va fi recunoscută ca una dintre pietrele de temelie ale spațiului european de securitate și o componentă importantă a sistemului de securitate colectivă al lumii libere. Soldații noștri și întregul popor ucrainean dovedesc acest statut plătind un preț incredibil de mare.

sursa: project-e.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.