Enigma focului care arde neîncetat de 4.000 de ani. “Nici ploaia, zăpada sau vântul nu-l oprește” – Video

    0
    202

    Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani, Yanar Dag, se află în Azerbaidjan. Mii de turiști vin aici în fiecare an pentru a-l vedea. Flăcările înalte dansează neliniștite pe o porțiune de 10 metri de deal, făcând o zi fierbinte și mai fierbinte, scrie CNN.

    “Focul arde de 4.000 de ani și nu s-a oprit niciodată. Nici ploaia, zăpada sau vântul nu-l oprește”, spune Aliyeva Rahila, ghid turistic la Yanar Dag.

    Un efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se scurg la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele incendii care au avut loc spontan și care i-a fascinat, dar și înspăimântat pe cei care au călătorit în Azerbaidjan de-a lungul mileniilor.

    Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenele misterioase când a trecut prin țară în secolul al XIII-lea. Alți comercianți din Drumul Mătăsii au adus vești despre foc, în timp ce au călătorit și în alte țări. Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat numele de “țara focului”.

    Astfel de incendii au fost cândva multe în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse. Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.

    Cine au fost zoroastrienii și ce credeau ei despre acest foc

    La un moment dat, el au jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în primul mileniu î.Hr. Pentru zoroastrieni, focul este o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se poate dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator, susține viața și o parte vitală a credinței.

    Astăzi, cei mai mulți vizitatori care ajung la centrul de vizitatori Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă. Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când cade zăpadă, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă vreodată pământul, spune Rahila.

    În ciuda vechimii pretinse a flăcărilor Yanar Dag, unii susțin că acest incendiu special ar fi putut fi aprins abia în anii 1950. El se afla la o distanță de 30 de minute cu mașina spre nord de centrul orașului Baku. Locul oferă doar o mică cafenea și nu sunt multe altele în zonă.

    Templul de foc Ateshgah


    Pentru o perspectivă mai profundă a istoriei focului din Azerbaidjan, vizitatorii ar trebui să se îndrepte spre est de Baku, până la Templul focului Ateshgah.

    “Încă din cele mai vechi timpuri, ei cred că zeul lor este aici”, spune ghidul despre complexul pentagonal care a fost construit în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea de către coloniștii indieni din Baku.

    Ritualurile de foc din acest sit datează din secolul al X-lea sau mai devreme. Numele Ateshgah provine din persană pentru “casa focului”, iar piesa centrală a complexului este un altar cu cupolă, construit pe un orificiu de gaz natural.

    O flacără naturală, veșnică, a ars aici pe altarul central până în 1969, dar în zilele noastre focul este alimentat de la principala sursă de gaz din Baku și este aprins doar pentru vizitatori. Templul este asociat cu zoroastrismul, dar istoria sa este mai bine documentată ca lăcaș de cult hindus.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.