FOTO // Kievul acuză Rusia de folosirea armelor chimice în Donețk

0
59

Forțele de ordine din Ucraina au venit cu dovezi și cu acuzații dure față de militarii ruși privind folosirea în luptele din Donețk a armelor chimice, fapt interzis prin normative internaționale. Despre aceasta au anunțat reprezentanții Serviciului ucrainean al Frontierei de Stat, care au specificat că în regiunea Donețk au fost folosite grenade de tip K-51, care conțin o substanță otrăvitoare, transportate și aruncate cu ajutorul dronelor.

Ocupanții folosesc armament chimic interzis – grenade de tip K-51. Câteva asemenea grenade, au fost aruncate din drone spre apărătorii ucraineni din Donețk. Una din grenade nu a explodat. Pentru a se proteja de efectele nocive ale armelor chimice interzise, polițiștii de frontieră au fost nevoiți să stea pe poziții, folosind mijloace de protecție chimică”, scriu reprezentanții ucraineni. 

Potrivit sursei Unian, armele chimice ale Rusiei de tip K-51 au fost fabricate în 1970, în perioada URSS. După ce arde siguranța, în interiorul grenadelor are loc o reacție, care mărește presiunea din interiorul grenadei, iar la explozie se răspândește în jur un nor de substanță chimică. Aceasta afectează grav ochii și căile respiratorii ale persoanelor, provocând sufocare.

Utilizarea armelor chimice a fost interzisă prin Convenția privind Interzicerea Armelor Chimice și prin Protocolul de la Geneva din 1925.

Autoritățile ucrainești mai anunță că asemenea grenade au fost folosite în timpul luptelor pentru Aeroportul din Donețk în anul 2015. Ulterior, la 8 noiembrie, Forțele armate ale Ucrainei au menționat că acest tip de armament putea fi folosit și în timpul luptelor din regiunea Donețk.

deschide.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.