(foto) Un centru pentru reabilitarea femeilor care suferă din cauza violenței a fost deschis în premieră în UTA Găgăuzia, cu sprijinul PNUD și a donatorilor platformei Sprijina.md

0
1477

În UTA Găgăuzia s-a deschis la începutul lunii decembrie 2020 primul centru regional pentru reabilitarea femeilor care suferă din cauza violenței. Instituția va oferi beneficiarelor nu doar adăpost, dar și consiliere psihologică, asistență socială și juridică. Totodată, femeile vor fi ajutate să îşi găsească un loc de muncă sau chiar să îşi lanseze o afacere. Iniţiativa se înscrie într-un proiect implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare cu sprijinul Republicii Coreea.

Centrul este amplasat într-un edificiu de circa 500 metri pătrați, cu două etaje, care a fost renovat din temelie. Instituţia va putea găzdui concomitent până la 20 de persoane, femei şi copiii. Fiecare femeie va avea o cameră separată, dotată cu tot necesarul. Autorii proiectului au prevăzut şi o încăpere unde persoanele cazate în centru vor putea petrece timpul în cadrul unor activităţi comune.

Edificiul are un design universal, fiind accesibil şi pentru persoanele cu dizabilităţi; la intrare este rampă de acces, în interior – grupuri sanitare adaptate, iar accesul de la un etaj la altul poate fi asigurat cu ajutorul unui dispozitiv special.

Femeile se vor putea afla la centru cel mult şase luni, perioadă în care specialiştii le vor ajuta să identifice soluţii pentru problemele cu care se confruntă.

Pentru amenajarea centrului, autorităţile din UTAG au oferit un edificiu, care a fost reparat capital, după ce a fost expertizat din punct de vedere tehnic. PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea, a alocat finanţare în sumă de 90.000 de dolari. Contribuţia Executivului UTA Găgăuzia în acest proiect este de circa 85.000 mii de dolari.

Totodată, pentru suplimentarea bugetului instituţiei, a fost desfășurată o campanie de colectare de fonduri pe platforma Sprijina.md la care au contribuit zeci de bărbaţi şi femei din țară și de peste hotare. În cadrul acestei campanii a fost organizat un spectacol caritabil de teatru, bazat pe istoriile reale ale unor supravieţuitoare ale violenţei în familie. Ulterior, mai multe jurnaliste, bloggere şi cântăreţe au organizat un târg de caritate şi au donat banii pentru viitorul centru din UTA Găgăuzia. Suma totală a donațiilor constituie 75.687 de lei moldovenești. Întreaga sumă a fost transferată în contul centrului, administrația utilizându-i pentru achiziționarea electrocasnicelor pentru centru – mașină de spălat, frigider etc.

Cu sprijinul proiectului, în satul Chirsova din UTA Găgăuzia a fost constituită o echipă multidisciplinară, aceasta fiind pregătită să acționeze în toate cazurile de risc pentru viața și securitatea femeilor și a copiilor acestora. Totodată, specialiştii sunt responsabili și de prevenirea violenței, aşa că organizează activităţii care să implice toţi oamenii din sat, adulţi şi tineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.