Mobilizarea lui Putin lasă Moscova fără funcționari publici

0
115
Foto: Kremlin

Rusia rămâne fără funcționari publici, pentru că cei care lucrează pentru administraţia oraşului Moscova şi pentru autorităţile federale din capitală fug de mobilizarea parţială anunțată de Vladimir Putin, potrivit unei relatări a mass-media, transmite miercuri dpa.

„În unele departamente (ale administraţiei oraşului Moscova), numărul de angajaţi bărbaţi care au părăsit Rusia se ridică la 20-30% din numărul total al angajaţilor”, scrie site-ul Viorstka, transmite Actual.md cu referire la stiri.md.

Îndeosebi specialiştii în IT au fugit în Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan, precizează site-ul.

Aceasta pentru că mulţi dintre funcţionarii publici, mai ales la nivelul administrativ inferior, nu sunt feriţi de posibilitatea de a fi mobilizaţi, în condiţiile în care nu sunt consideraţi “indispensabili”, explică Viorstka, potrivit agenției dpa, citată de Agerpres.

Moartea în Ucraina a unui şef de departament din cadrul primăriei Moscovei, la numai câteva zile după declanşarea mobilizării parţiale în Rusia, nu doar că a ţinut primele pagini ale ziarelor, ci a şi provocat panică printre colegii săi.

Moscova se confruntă cu un deficit de personal în departamente-cheie

Potrivit site-ului citat, acest exod a paralizat activitatea în mai multe departamente, cum ar fi administraţia pentru locuinţe sau departamentele pentru sănătate şi educaţie. Instituţiile subordonate ministerelor federale au observat de asemenea consecinţele deficitului de personal.

Conducerea politică şi militară a Federaţiei Ruse le-a promis unor grupuri de cetăţeni ruşi că vor fi exceptaţi de la mobilizare, în special experţilor în IT. Cu toate acestea, să demonstrezi acest statut presupune un lung proces birocratic.

Autorităţile ruse nu au comentat oficial informaţia privind fuga funcţionarilor din Rusia.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat la 21 septembrie ceea ce el a numit o “mobilizare parţială”, care viza recrutarea a 300.000 de bărbaţi în forţele armate, în contextul unei serii de înfrângeri militare în Ucraina.

Decretul a declanşat furie în întreaga ţară, cu un şir de atacuri violente asupra ofiţerilor locali care răspundeau de mobilizare, iar peste 2.000 de persoane au fost arestate pentru participarea la proteste antimobilizare.

De atunci, sute de mii de bărbaţi de vârsta recrutării au părăsit Rusia, majoritatea îndreptându-se spre ţări ca Georgia, Armenia şi Kazahstan, care menţin un regim fără vize pentru ruşi.

Autorităţile ruse au recunoscut “greşeli”, bărbaţi mai în vârstă sau insuficient de maturi primind notificări de mobilizare în mod eronat.

stiri.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.