Oportunități de finanțare pentru mai multe localități din Republica Moldova

0
1760

23 Grupuri de Acțiune Locală (GAL), cu suportul Solidarity Fund PL în Moldova și al Rețelei Naționale LEADER din Republica Moldova, au lansat apeluri de finanțare pentru reprezentanții sectorului public, antreprenorial și civic ce activează în micro-regiunea lor. Scopul apelului este de a contribui la dezvoltarea economică și ridicarea nivelului de trai al populației din teritoriul GAL în baza abordării LEADER*.

Locuitorii a peste 200 de sate din Republica Moldova pot accesa granturi oferite de cele 23 GAL-uri pentru ideile ce țin de (i) consolidarea și diversificarea economiei rurale, (ii) îmbunătățirea serviciilor și infrastructurii publice, (iii) protejarea și promovarea patrimoniului cultural și natural local. Vezi aici dacă localitatea ta este eligibilă și află mai multe detalii despre apelurile lansate de fiecare GAL în parte.

GAL-urile vor oferi granturi mici de la 20,000.00 MDL până la 120,000.00 MDL per proiect pentru susținerea inițiativelor care sprijină realizarea Strategiei de Dezvoltare Locală GAL. Se estimează finanțarea a aproximativ 8 – 15 idei de proiecte per GAL, ceea ce la nivel național va constitui aproximativ 250 micro-proiecte. Grupurile de Acțiune Locală dispun de un buget ce variază între 625,000.00 MDL și 875,000.00 MDL, bani oferiți de Uniunea Europeană și Polish Aid, în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2020.

Entitățile și persoanele eligibile să participe la apelul de propuneri:

  • Organizațiile și instituțiile din sectorul public, antreprenorial și civic, care au adresă juridică pe teritoriul GAL;
  • Grupurile de organizații și/sau instituții, asociate pentru implementarea unui proiect de dezvoltare locală a GAL, care au adresă juridică pe teritoriul GAL;
  • În cazul reprezentanților sectorului civic fără statut de persoană juridică pot participa persoanele fizice care au domiciliul pe teritoriul GAL și grupurile locale de inițiativă, formate din locuitorii localităților, care intră în componența GAL;
  • În cazul reprezentanților sectorului antreprenorial fără statut de persoană juridică pot participa persoanele fizice ce desfășoară activitatea economică pe teritoriul GAL în conformitate cu legislația RM, de ex. GȚ, ÎI;
  • În cazul start-up-urilor, care încă nu sunt înregistrate, aceștia se obligă să-și înregistreze activitatea economică în modul stabilit de lege până la semnarea contractului de finanțare.

Programul de finanțare a proiectelor pentru dezvoltarea zonelor rurale din cadrul Grupurilor de Acțiune Locală este implementat cu suportul Uniunii Europene și Polish Aid, în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2020 al proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală în Moldova”, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Partenerul strategic al proiectului este Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova.

LEADER este un program european ce sprijină dezvoltarea locală, în special dezvoltarea economică a satelor în baza resurselor locale. Actorii principali ai abordării LEADER sunt Grupurile de Acțiune Locală (GAL), care reprezintă un parteneriat instituționalizat dintre sectoarele public, antreprenorial  și civic. Un GAL este creat din mai multe sate învecinate, locuitorii cărora își unifică eforturile pentru face schimbări concrete pe teritoriul lor.

Începând cu anul 2016 abordarea LEADER a început să se implementeze în Republica Moldova. Cu sprijinul Uniunii Europene a fost elaborat modelul de funcționare a GAL-urilor în Moldova și ulterior, cu sprijinul diverșilor parteneri de dezvoltare acesta a fost multiplicat. La moment, în țară activează 32 Grupuri de Acțiune Locală, care acoperă aproximativ 30% din zonele rurale ale țării. Acestea au identificat care sunt resursele lor, au elaborat Strategii Locale de Dezvoltare și implementează proiecte în localitățile lor. Astfel, GAL-urile susțin acele proiecte care contribuie la dezvoltarea economică a localităților, creează locuri de muncă, aduc schimbări pozitive pentru locuitorii satelor de pe teritoriul GAL. În anii 2017-2019 GAL-urile din Republica Moldova au susținut implementarea a peste 400 de micro-proiecte de dezvoltare locală. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.