Kievul anunță că va evacua întregul oraș dacă rămâne complet fără electricitate: „Nu va mai fi nici apă și nici canalizare”

0
114

Autoritățile locale din Kiev au anunțat măsuri de ajutorare a oamenilor care vor suferi de frig sau lipsa curentului electric. În plus, oficialii iau în calcul evacuarea a 3 milioane de rezidenți dacă sistemul energetic s-ar prăbuși, scrie New York Times, transmite Actual.md cu referire la deschide.md.

Autoritățile au anunțat că 40% din infrastructura energetică a Ucrainei este avariată sau distrusă, așa că au fost luate câteva măsuri care să vină în sprijinul populației.

În Kiev, s-a hotărât înființarea a o mie de adăposturi încălzite pentru cele 3 milioane de rezidenți. Acestea vor funcționa și ca buncăre, în care oamenii să se adune în vreme ce inginerii repară centralele bombardate de ruși.

Începând cu 10 octombrie, forțele ruse au atacat constant infrastructura energetică din toată țara. Pagubele cauzate de bombardamentele rusești au afectat civilii și i-au forțat pe oficiali să ia în calcul posibilitatea ca, în urma unor daune suplimentare, să nu poată furniza servicii de bază.

În prezent, situația este suportabilă

„Credem că, dacă Rusia continuă cu astfel de atacuri, s-ar putea să pierdem întregul sistem care furnizează energie electrică”, a declarat Roman Tkaciuk, directorul de securitate al municipalității din Kiev.

Administrației Capitalei i s-a comunicat că va fi anunțată cu minimum 12 ore înainte ca sistemul să se prăbușească. Dacă se ajunge într-un asemenea punct, Tkaciuk a spus că „vom începe să informăm oamenii și să le cerem să părăsească orașul”.

În prezent, situația este suportabilă și nu au fost emise directive ca mase mari de civili să fugă din Kiev, a adăugat oficialul. Această stare se va schimba rapid dacă serviciile care se sprijină pe unitățile de furnizare a electricității din oraș nu ar mai putea funcționa.

„Dacă nu va exista electricitate, nu va mai fi nici apă și nici canalizare. De aceea, momentan, guvernul și administrația locală discută toate măsurile posibile care să protejeze sistemul de furnizare a energiei electrice”, a adăugat Tkaciuk.

Școli transformate în centre încălzite

Având în vedere că iarna se apropie rapid, orașul se pregătește cu o mie de centre încălzite, în care civilii să se adăpostească și în caz de atacuri cu rachete. Majoritatea se vor înființa în unități școlare, însă autoritățile nu doresc să le dezvăluie localizarea exactă, pentru a nu deveni ținte ale armatei ruse.

Într-o școală, subsolul a fost aprovizionat cu apă îmbuteliată. Clasele au fost amenajate, iar o mașină de pompieri a fost staționată în apropiere. Pe un hol, lângă o grămadă de kituri în caz de dezastru, rămâne o amintire a normalității de care se bucura cândva școala – un afiș mare cu Minnie Mouse.

deschide.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.