Zeci de mii de şoferi, amendați: Nu aveau centura de siguranţă

    0
    426

    Zeci de mii de şoferi au primit scrisori cu amenzi, pentru că nu şi-au cuplat centura de siguranţă sau au vorbit la telefon la volan.

    Încălcările au fost fixate de camerele de supraveghere a traficului rutier, instalate în luna februarie în diferite locaţii din ţară, transmite  publika.md.

    Poliţia spune că noile dispozitive pot surprinde imagini înalt detaliate, iar probele privind corectitudinea încălcărilor, practic, nu pot fi contestate.

    Pe Vitalie Zaharia din Chişinău l-am surprins la Secţia de monitorizare şi documentare a traficului rutier din Capitală. Bărbatul a venit să achite o amendă care i-a fost aplicată pentru că a vorbit la telefon în timp ce se afla la volan.

    “Sunt de acord să achit amenda asta, că e greşeala mea. A fost o urgenţă poate, că a fost o lună în urmă, nu a fost ieri”, a spus Vitalie Zaharia, șofer.

    Iar David Das a fost fixat de o cameră de supraveghere în timp ce se deplasa fără centură de siguranţă şi vorbea la telefon. Şoferul susţine că scrisorile cu amenzi l-au luat prin suprindere, dar nu va contesta sancţiunile.

    “Până acum nu era. Desigur nu-s prea pentru. Dar dacă statul aşa o pus, nu putem să ne contrazicem cu dânsul”, a spus bărbatul.

    Alţii, însă, nu sunt de acord cu amenda aplicată pentru centura necuplată: “La urma urmei, centura de siguranţă este riscul şoferului. Iar dacă nu s-a cuplat și cu el s-a întâmplat ceva, el însuşi poartă răspundere pentru asta, nu pietonul, şi nici altcineva”.

    Potrivit poliţiei, din luna ianuarie şi până în prezent, prin intermediul sistemului automatizat de supraveghere a circulaţiei rutierei, au fost constatate şi validate peste 103 mii de încălcări. Aproape 44 de mii dintre ele ţin de necuplarea centurii de siguranţă, iar în aproape 8 500 de cazuri şoferii au fost surpinşi în timp ce vorbeau la volan.

    Fotografiile şi imaginile video, fixate cu ajutorul noilor camere de supraveghere, au o rezoluţie 4K, aşa că poliţiştii le pot detaliat analiza.

    “Se vede destul de bine dacă persoana are cuplată centura. Mai mult ca atât, în cazul în care este îmbrăcată într-o haină mai întunecoasă, sau de aceeaşi culoare cu centura, ea este vizibilă. Camerele aşa de bine se văd, că uneori poţi vedea şi modelul telefonului”, a spus IGOR POSTU, şef Secţia Monitorizare şi Documentare a Traficului Rutier, INSP.

    Totuşi, potrivit angajaţilor Secţiei de monitorizare şi documentare a traficului rutier, aproape 30 la sută dintre încălcările fixate reprezintă abateri de sistem, de aceea ele nu sunt validate.

    “De exemplu, sistemul fixează când o persoană stă cu mâna ridicată sau când o persoană pune mâna la cap, la păr. Sistemul vede că ceva este. În cadrul examinării, când validăm încălcarea, noi tragem atenţia la faptul dat, ca să nu pornim o procedură contravenţională”, a declarat şeful Secţiei Monitorizare şi Documentare a Traficului Rutier, INSP.

    Codul contravenţional prevede amenzi de până la 600 de lei şi trei puncte de penalizare atât pentru vorbitul la telefon în timpul deplasării, cât şi pentru necuplarea centurii de siguranţă.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.