Răspunsul Rusiei la condiții lui Zelenski pentru încheierea războiului

0
142

Condițiile puse de președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, pentru încheierea războiului declanșat de Vladimir Putin sunt “nerealiste”, a susținut marți ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

Lavrov, aflat la summitul G20 din Indonezia, de la care Vladimir Putin lipsește, le-a spus jurnaliștilor că Ucraina “a propus condiții nerealiste pentru pace” și “refuză să stea de vorbă cu Moscova”, transmite Actual.md cu referire la stiri.md.

”Toate problemele provin de la partea ucraineană, care refuză categoric negocieri și avansează condiții evident nerealiste”, a susținut ministrul de Externe al Rusiei.

De asemenea, Lavrov a acuzat Kievul că a împiedicat “orice posibilă soluție”.

Ministrul rus de Externe a mai spus că a discutat despre asta și cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Întrebat despre discuția cu Lavrov, Scholz a spus, conform Reuters: ”A stat lângă mine și a spus câteva propoziții. Asta a fost conversația”.

Planul în 10 puncte de încheiere a războiului prezentat de Zelenski

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski le-a cerut marți liderilor G20, reuniţi în Indonezia, să nu mai fie divizați și să devină „co-creatori ai păcii” pentru a pune capăt războiului „distructiv” dus de Rusia, împotriva căreia țările occidentale încearcă să-și sporească presiunea, potrivit AFP și DPA. El a prezentat și un plan în 10 puncte pentru încheierea războiului declanșat de Vladimir Putin în 24 februarie.

Președintele ucrainean a subliniat că războiul Rusiei trebuie să se încheie într-un mod just, în baza Cartei ONU și a dreptului internațional, și nu „oricum”, potrivit Ukrinform, care detaliază planul prezentat de Vladimir Zelenski:

“1) Securitate nucleară – Rusia trebuie să-și retragă imediat trupele de la centrala nucleară din Zaporojie, care să fie plasată sub controlul AIEA și al personalului ucrainean;

2) Securitate alimentară: Prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene şi extinderea acestuia pentru ca nave cu alimente să poată pleca și din porturile din Nikolaev și Olvia. De asemenea, Ucraina solicită tuturor țărilor să se alăture inițiativei Grain From Ukraine – asistență alimentară pentru cei mai săraci. Prima nava Nord Vind urmează să plece în Etiopia cu 27.000 de tone de grâu;

3) Securitate energetică. Zelenski a cerut accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă pentru ca Ucraina să se poată apăra împotriva noilor atacuri rusești asupra infrastructurii energetice. Kievul propune trimiterea unei misiuni ONU pentru inspectarea infrastructurii energetice critice a Ucrainei în vederea evaluării daunelor și a nevoilor de reconstrucție și pentru a preveni distrugerea lor în continuare. Vladimir Zelenski a cerut, de asemenea, o limitare a prețului la resursele energetice rusești.

4) Eliberarea tuturor prizonierilor și a celor deportați în Rusia. Ucraina propune eliberarea prizonierilor după formula “toți pentru toți”;

5) Punerea în aplicare a Cartei ONU şi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a ordinii mondiale;

6) Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților. Rusia trebuie să-și retragă toate trupele și formațiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secțiunilor graniței sale de stat cu Federația Rusă.

7) Justiție. Întreaga lume trebuie să recunoască un tribunal special instituit pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei și crearea unui mecanism internațional care să compenseze toate pierderile cauzate de război;

8) Ecocid, nevoia de protecție imediată a naturii. Ucraina are nevoie de ajutor pentru deminare, fonduri și tehnologii pentru restabilirea instalațiilor de tratare a apei;

9) Prevenirea escaladării. Ucraina are nevoie de garanții de securitate, proiectul lor Kyiv Security Compact fiind deja prezentat de Kiev.

10) Stabilirea sfârșitului războiului. “Când toate măsurile antirăzboi vor fi implementate, când securitatea și justiția vor începe să fie restabilite, părțile trebuie să semneze un document care să stabilească sfârșitul războiului”, a spus Zelenski.

stiri.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.