Regimul de la Tiraspol ar fi închis toate casele de schimb valutar, doar băncile oferă valută

  0
  889
  Foto - gosPMR.org

  Piața valutară din regiunea transnistreană se află într-o situație dificilă din cauza căderii rublei rusești, dar și deficitului valutar de durată. Dacă în luna noiembrie anului trecut instituțiile bancare din regiune susțineau că sunt prea mulți lei în Transnistria și solicitau că pentru bunurile din regiune agenții economici moldoveni să se răsplătească cu dolari, euro și lire, acum au fost închise toate casele valutare private din regiune. Doar băncile mai vând valută.

  Regimul nu a anunțat motivul pentru care a restricționat activitatea caselor valutare din regiune. Am încercat să aflăm cauza sistării acestora, însă proprietarii mai multor case de schimb nu au dorit să ne comunice motivul invocat de pretinsele autorități, însă susțin că pur și simplu le-au spus să nu mai vândă valută și atât.

  Redacția noastră a contactat mai mulți experți economici care ne-au explicat că unul din motivele inchiderii acestora este deficitul valutar care era semnificativ încă din 2018, iar pe fondul crizei provocate de războiul din Ucraian acesta s-a acutizat și mai tare. Un alt motiv ar fi  că regimul nu vrea să arată populației deprecierea rublei rusești, scrie zonadesecuritate.md

  Pe malul drept cursul rublei este de 0,23 bani pentru o rublă, cursul anunțat de Banca Națională, însă unele bănci comerciale nici nu oferă servicii de cumpărare vânzare a rublei. Casele private oferă 0,21 bani pentru o rublă.

  zonadesecuritate.md

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.