Republica Moldova, țară de origine pentru unele produse contrafăcute din categoria de mâncăruri, băuturi și țigări

0
435
Foto - bizlaw

Republica Moldova este țară de origine pentru unele produse contrafăcute din categoriile de mâncăruri, băuturi și țigări. Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietatea Intelectuală (EUIPO), în colaborare cu Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii (Europol), au lansat Raportul Observatorului European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală pentru anul 2022 (Intellectual Property Crime Threat Assessment 2022).  În cadrul acestuia, organizațiile au reconfirmat faptul că infracțiunile din domeniul proprietății intelectuale reprezintă o amenințare pentru sănătatea și siguranța consumatorilor, precum și pot prejudicia economia. Studiul se bazează pe informațiile primite de către Europol din partea statelor membre, agențiilor europene și altor parteneri (programul SOCTA 2021).

Potrivit AGEPI, situația pandemică a creat circumstanțe favorabile pentru sporirea afacerilor din domeniul distribuției produselor și substanțelor contrafăcute, se mai arată în Raport. La fel ca și alte activități ilegale, contrafacerea se produce cel mai des în mediul online, mai ales în ceea ce privește achiziționarea materiei prime și distribuția produselor finite pe diferite platforme de social media, scrie bizlaw.md.

Se presupune că rețeaua criminală care organizează importul și distribuirea bunurilor contrafăcute în Uniunea Europeană se află în afara acesteia (China, Grecia, Turcia și altele). S-a demonstrat faptul că în 2019 valoarea bunurilor contrafăcute și piratate importate a constituit 119 milioane de euro, reprezentând 5,8 % din toate bunurile care au intrat pe piața UE.

Potrivit Raportului, produsele cele mai expuse contrafacerii sunt:

haine, accesorii și bunuri de lux;

dispozitive electrice și electronice, telefoane mobile și componente;

mâncăruri și băuturi;

parfumerie și produse cosmetice;

pesticide;

produse farmaceutice;

produse pirotehnice;

produse de tutungerie;

jucării;

alte mărfuri;

ambalaje.

Republica Moldova este inclusă în acest raport ca țară de origine pentru unele produse contrafăcute din categoria de mâncăruri și băuturi. În 2020, produsele alimentare (în special biscuiți, paste, chipsuri și dulciuri) au constituit a doua cea mai frecventă categorie de produse blocate la frontierele externe ale Uniunii Europene. China și Turcia s-au clasat în topul țărilor non-europene din care provin produsele alimentare contrafăcute, fiind urmate de Albania, Ucraina, Iordania, Moldova și Panama.

O altă categorie în care se regăsește Republica Moldova este cea a ambalajelor pentru țigări. Materia primă pentru producerea acestora, etichetele și logourile, de obicei, sunt livrate separat de bunurile contrafăcute. Forma ambalajului, dimensiunea și acuratețea cu care este reprodusă eticheta pot fi indicatori pentru un produs contrafăcut. Însă, de multe ori, consumatorii nu pot distinge ambalajele contrafăcute de produsul original, ceea ce înseamnă că unele cazuri de comitere a acestei infracțiuni rămân neobservate și, prin urmare, nesancționate.

Raportul conține, de asemenea, cercetări privind volumul produselor contrafăcute și piratate în comerțul internațional și o analiză privind contribuția esențială a sectoarelor care valorifică intensiv drepturile de proprietate intelectuală la creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă.

bizlaw.md/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.