„Sicriele de zinc au început să vină”. Rușii proaspăt mobilizați, slab instruiți și echipați, mor deja pe frontul din Ucraina

    0
    116
    Foto: militari ruși, mobilizare

    Kremlinul a trimis pe front numeroși recruți nepregătiți, în disperarea de a acoperi cât mai repede găurile din liniile defensive, iar rezultatul acestei strategii este vizibil, spun analiștii militari și chiar unii bloggeri militari prorăzboi care au devenit tot mai critici, scrie New York Times, citat de Liberatatea.

    În ciuda legilor draconice care sancționează criticile la adresa „operațiunii militare speciale” din Ucraina, rețelele sociale din Rusia sunt pline de fotografii și clipuri video care surprind problemele majore ale mobilizării decretate de Vladimir Putin pe 21 septembrie.

    Un astfel de clip arată câțiva soldați care vorbesc despre faptul că au fost trimiși într-o zonă de lupte intense, în estul Ucrainei, la doar 11 zile după mobilizare. Cât s-au antrenat, cu arma în mână? „O dată”, spune unul dintre ei, citat de New York Times. „(Am tras) trei încărcătoare”, adaugă el.

    Într-un oraș de lângă Ekaterinburg, în centrul Rusiei, alți bărbați proaspăt mobilizați mărșăluiesc pe loc în haine de stradă. „Fără mitraliere, fără nimic, fără haine, fără pantofi”, spune un observator neidentificat. „Jumătate dintre ei sunt mahmuri, bătrâni, în pericol”, subliniază acesta.

    În alt colț al țării, zeci de rude ale soldaților ruși proaspăt recrutați se înghesuie în fața unui centru de instrucție, pentru a le oferi militarilor obiecte necesare – cizme, berete, veste antiglonț, rucsacuri, saci de dormit, saltele, medicamente, bandaje și alimente. „Nu e normal ce se întâmplă”, declară o femeie pe nume Elena pentru agenția de știri Samara Online, „noi cumpărăm totul”.

    Astfel de postări iau în colimator Ministerul Apărării pentru că a acționat exact așa cum au prezis experții militari occidentali: a trimis în grabă în Ucraina mii de soldați proaspăt recrutați, neinstruiți și prost echipați, în disperarea de a acoperi găurile din liniile sale defensive care se prăbușesc în Ucraina.

    „În cel mai bun caz, le oferă elemente de bază, iar în cel mai rău caz, nimic și îi aruncă în luptă, ceea ce sugerează că acești băieți sunt literalmente carne de tun”, a declarat William Alberque, specialist în forțele armate ruse și director al programului de control al armelor la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, un think-tank cu sediul la Londra.

    O dovadă a haosului care a marcat campania de mobilizare a venit sâmbătă, când doi bărbați dintr-un fost stat sovietic au deschis focul într-o tabără de instrucție rusă. Aceștia au ucis 11 voluntari și au rănit 15 înainte de a fi împușcați, au relatat agențiile rusești.

    „Ne-ați spus că va exista o pregătire”

    Armata rusă se străduiește acum să îndeplinească două obiective, au declarat analiștii militari: să desfășoare suficiente trupe pentru a opri recentele progrese ucrainene de pe front și, în același timp, să reconstruiască forțele terestre decimate în timpul celor opt luni de război.

    În teorie, mobilizarea ar fi trebuit să îi vizeze pe rezerviști, pe cei cu abilități militare care doar trebuiau reîmprospătate. Dar în practică, aproape toată lumea a fost vizată, în cele din urmă.

    „Rezultatul mobilizării este că băieți neinstruiți sunt aruncați în prima linie”, a scris pe Telegram Anastasia Kașevarova, o bloggeriță militară prorăzboi, într-o postare furioasă, una dintre numeroasele critici de acest gen.

    „Celiabinsk, Ekaterinburg, Moscova – sicriele de zinc vin deja”, a adăugat ea. „Ne-ați spus că va exista o pregătire, că nu vor fi trimiși pe linia frontului într-o săptămână. Ați mințit din nou?”, a întrebat ea.

    Până în prezent, Kremlinul a tolerat criticile privind modul în care s-a desfășurat războiul, în timp ce i-a încarcerat sau amendat pe cei care s-au pronunțat împotriva invaziei. Dar săptămâna trecută au apărut voci care au spus că autoritățile ar trebui să ia măsuri drastice și împotriva acestor critici.

    „Carne de tun”

    Vineri, președintele Vladimir Putin a confirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că 16.000 de recruți au fost deja desfășurați în unități de luptă, unii cu doar cinci până la zece zile de pregătire. Recruții erau extrem de necesari, având în vedere că frontul din Ucraina se întinde pe aproape 1.100 de kilometri, a spus el, adăugând că instrucția va continua la fața locului.

    Dovezile privind lipsa de instruire sunt anecdotice, dar numărul mare de clipuri din întreaga Rusie, împreună cu plângerile dispersate ale recruților nemulțumiți de condiții, subliniază profunzimea problemelor.

    Într-un filmuleț video care a circulat intens pe rețelele sociale, un recrut din Moscova, repartizat la Regimentul 1 de tancuri – o unitate istorică lovită puternic la începutul invaziei – a declarat că comandantul regimentului i-a anunțat că nu va exista niciun exercițiu de tragere sau chiar pregătire teoretică, înainte ca oamenii să fie desfășurați.

    O altă înregistrare video a surprins un grup de aproximativ 500 de bărbați dezordonați, stând lângă un tren în regiunea Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina. O voce a explicat că militarii nu au fost repartizați în unități specifice, că au trăit în „condiții inumane” timp de o săptămână, că au fost nevoiți să își cumpere singuri mâncarea și că nu au muniție.

    Guvernoratul regiunii Belgorod a anunțat că cei mai mulți dintre bărbați vor fi retrimiși în centrul Rusiei pentru o pregătire suplimentară.

    Chiar și guvernatorul regiunii învecinate Kursk, Roman Starovoit, a denunțat condițiile de antrenament. El a descris clădirile militare în ruină, dușurile ruginite sau defecte și lipsa paturilor și a uniformelor. „În unele locuri este în regulă, dar în altele este pur și simplu îngrozitor”, a declarat el pe rețelele de socializare.

    Joi, autoritățile din Celiabinsk au fost printre primele care au anunțat oficial moartea unor soldați neinstruiți, cinci dintre ei fiind uciși în estul Ucrainei. Anunțul nu a detaliat circumstanțele, dar serviciul rusesc al BBC a citat prieteni și rude ale bărbaților care au declarat că aceștia au fost desfășurați pe front fără pregătire: „carne de tun”.

    Șeful de 28 de ani al unui departament din cadrul primăriei Moscovei, Aleksei Martinov, care nu avea experiență de luptă, a fost și el ucis în Ucraina la doar câteva zile după ce a fost mobilizat, a relatat pe Telegram Natalia Loseva, o jurnalistă a postului de televiziune de stat RT. Anunțul ei nu a putut fi confirmat în mod independent.

    Alegerea Moscovei

    Deloc surprinzător, oficialii ruși încearcă să prezinte campania de mobilizare într-o lumină pozitivă.

    Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că 200.000 de recruți se pregătesc în aproximativ 80 de baze de antrenament și șase centre educaționale. Putin a cerut o încetare a mobilizării nepopulare, spunând că 220.000 de recruți ar fi suficienți, în loc de obiectivul anunțat inițial de 300.000.

    Numărul de trupe rusești mobilizate în prezent în Ucraina rămâne neclar. Se estimează că 200.000 de soldați au fost desfășurați pentru invazie, dar agențiile de informații occidentale spun că între o treime și jumătate au fost uciși sau răniți. Cifra victimelor este și ea neclară.

    Ministerul Apărării a difuzat un flux de videoclipuri care îi arată pe noii mobilizați aparent fericiți, învățând să tragă cu arma, să atace tancuri, să lege un garou sau să planteze o mină de teren.

    „În general, personalul este complet echipat, pregătit pentru operațiuni de luptă și dornic să se alăture unităților de luptă și să distrugă inamicul”, a declarat un soldat identificat doar prin prenumele său, Magomed, într-un videoclip al Ministerului Apărării filmat la o bază de antrenament undeva în estul Ucrainei sau în apropiere.

    Analiștii militari prezintă o altă realitate. „Conducerea militară rusă continuă să compromită strategia de reconstituire a forțelor, prin prioritizarea mobilizării imediate a cât mai multor trupuri, pentru luptele în curs de desfășurare în Ucraina”, a observat Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul la Washington, într-o evaluare recentă.

    Un raport al Ministerului britanic al Apărării a confirmat această evaluare. „Eșecul echipajelor rusești de a distruge echipamentul intact înainte de a se retrage sau de a se preda evidențiază starea lor precară de pregătire și nivelul scăzut de disciplină de luptă”, au spus oficialii britanici.

    Adăugarea a sute de mii de noi recruți pe front ar putea opri avansurile ucrainene pe termen scurt, dar analiștii militari cred că Rusia va avea dificultăți în a schimba soarta războiului în lunile următoare.

    „Rușii vor trebui să facă o alegere – să construiască o unitate în mod corespunzător, în timp, și apoi să riște să piardă războiul, sau să folosească acea unitate acum pentru că războiul o cere, dar unitatea va fi doar pe jumătate pregătită”, a explicat pentru New York Times Johan Norberg, analist pentru Rusia la Agenția suedeză de cercetare în domeniul apărării.

    Cantitate, nu calitate

    Liniile de apărare ale Rusiei din estul Ucrainei s-au prăbușit în repetate rânduri sub asaltul unor militari ucraineni mai bine pregătiți și mai bine motivați. Analiștii spun că armata rusă are o lipsă serioasă de unități coezive – cele în care infanteria, artileria și aviația sunt antrenate să lucreze împreună.

    Andrei Gurulev, deputat radical din Parlamentul federal și ofițer superior în rezervă, a scris pe Telegram că Rusia va avea nevoie de o lună sau două până când va putea desfășura unități instruite. Alții au sugerat că va dura până la iarnă.

    Uniunea Sovietică a menținut o infrastructură permanentă de pregătire militară, care a fost desființată după prăbușirea sa în 1991, scrie New York Times.

    Odată cu începerea războiului, instructorii militari au fost trimiși în Ucraina, lăsând unitățile de acasă în criză și nevoite să umple golul cu veterani sau profesori din academiile militare.

    „Au pierdut o mulțime de specialiști militari”, a declarat Gleb Irisov, un veteran al Forțelor Aeriene ruse și fost analist pentru agenția de știri de stat TASS. „Nu există nimeni care să îi instruiască pe acești oameni noi”, a adăugat acesta.

    Chiar și înainte de război, după cum au remarcat Irisov și alții, Rusia avea probleme în a antrena cele două promoții de aproximativ 100.000 de recruți în fiecare primăvară și toamnă.

    „Sistemul de pregătire militară este foarte slab și a fost așa pentru o lungă perioadă de timp”, a spus Irisov. „Mare parte din instrucție este valabilă doar pe hârtie”, a spus el. „Nu au reușit să facă acest lucru pe timp de pace, așa că pe timp de război este și mai dificil”, a explicat expertul.

    În mod neașteptat, unele dintre cele mai serioase instrucții au loc în prezent în Donbasul controlat de ruși. În primăvara anului trecut, bărbații din regiunea estică a Ucrainei erau luați de pe străzi și trimiși direct pe front.

    Dar, în mijlocul măcelului, atitudinea s-a schimbat, a declarat Kirill Mihailov, cercetător la Conflict Intelligence Team, o organizație fondată în Rusia, care monitorizează conflictele în care sunt implicate trupele rusești.

    Oficialii din regiune și-au dat seama că „și-au risipit forța de muncă pentru un câștig mic”, a spus el, așa că au știut că vor trebui să facă soldați mai buni din noii recruți.

    Pentru moment însă, concluzionează analiștii, cu mii de recruți care se revarsă în Ucraina, se pare că Kremlinul pune accentul pe cantitate în detrimentul calității.

    deschide.md

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.