Ucrainenii primesc case gratuite în satele pustii ale României

0
580


Refugiații ucraineni pot deveni o salvare pentru satele românești pustii, din care au plecat localnicii. Primarii le oferă gratuit case și terenuri dacă vor să se stabilească în România.
Un foarte bun exemplu în acest sens este satul Rachis, situat la 40 km de Alba Iulia, unde, conform ultimului recensământ, erau doar 6 locuitori, și multe case goale, scrie mybusiness.md cu referire la stirileprotv.ro.

Un localnic a renovat 12 dintre aceste case goale, iar autoritățile le oferă gratuit ucrainenilor care doresc să rămână.

Există inițiative similare în altă parte. La Paltinish, Botosani, primarul doneaza 200 de case si teren ucrainenilor.

„Am spus: lăsăm casele cât este nevoie, chiar le lăsăm pentru totdeauna, dar cu condiția să fie oameni cumpătați să le păstreze și să le dezvolte”, a spus Costel Romanescu, primarul municipiului Păltiniș.

Totuși, un sociolog din Cluj consideră că nu este suficient ca primarii să ofere locuințe refugiaților, mai sunt și alte lucruri de care trebuie luate în considerare pentru ca ucrainenii să se integreze în comunități:

„Învățarea limbilor străine, integrarea în microrețele comunitare, prietenia sunt elemente care pot duce la integrarea și ancorarea lor în comunitățile românești. Atunci cred că avem nevoie de un set de măsuri care să vizeze crearea de locuri de muncă pentru adulți și educație pentru copii”, a spus Ioan Hosu, sociolog la Universitatea Babeș-Boiai (Cluj-Napoca).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.