Voluntariatul in SUA din perspectiva unei absolvente Flex.

0
1423

Facand cunostință cu stilul de viață si cultura Americană deseori încercăm sa tragem o paralelă intre viața de acolo si cea din Republica Moldova. Un subiect care ne-a atras nouă atenția si despre care am dorit să aflăm mai multe este voluntariatul si cum se practică acesta in SUA.

Mirela Richicinschi, una dintre absolvenții programului de schimb Flex, ne-a povestit cite ceva din propria experiență obținută pe parcursul sederii ei in state. Principala diferență pe care a sesizat-o fata este că in Republica Moldova ai posibilitatea de a te încadra in proiecte de proporții unde aportul tău va fi semnificativ, in timp ce in America, in cazul in care locuiești intr-un oraș mic, este mai greu sa găsești un loc unde se are nevoie de ajutorul tău. Acest lucru, ne spune ea, poate fi cauzat de diferența nivelului de dezvoltare- unde se apelează la voluntariat în Moldova, in state sunt persoane plătite sa faca un anumit lucru.

“In Moldova, totuși, am observat proiecte mai bune. Cele mai bune ar fi stransul gunoiului si lucrul cu copii din familii social vulnerabile si ajutorul acordat lor. Probabil faptul că la noi este o situație socială mai rea, este cu mult mai ușor sa faci ceva semnificativ sa ajuti pe cei din jur, in timp ce-n SUA există persoane plătite care deja se ocupă cu asta si nu prea e nevoie de voluntaria

Printre oportunitățile de voluntariat disponibile se pot enumera: sarvirea mancării persoanelor la cantine sociale, aranjarea cărților in biblioteca din apropiere, vanzarea mancării in timpul meciurilor școlare, servirea înghețatei la casa de bătrani, petrecerea timpului cu aceștia și nu în ultimul rind vînzarea hainelor la magazinele second hand.

Majoritatea din orele pe care trebuia să le facă, Mirela le-a petrecut la o casă de bătrani unde le servea inghețată gratuit, ceea ce i s-a părut destul de interesant și valoros datorită multitudiniii de cunoștințe pe care le puteai lua de la aceștia.

“Totusi, majoritatea orelor le-am facut la casa de batrani și-am petrecut timp cu ei. Era plăcut sa asculți despre cum era inainte și sa ii ajuți sau să le aduci prajiturele.”

Aceasta ne-a mai spus ca daca ar fi să comparăm 100 de ore de voluntariat din Moldova cu același număr din America, orele de la noi ar fi mai valoroase si ajutorul tău ca voluntar ar fi semnificativ, de aceea va indemnăm sa profitați din plin de posibilitățile existente și să vă aduceți cît mai curand aportul în proiectele și organizațiile gata sa vă primească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.