Zaharova: În Moldova dispare limba rusă din procesul electoral

0
119

Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, consideră că în Republica Moldova este o “etapă a dispariţiei limbii ruse din procesul electoral”.

Astfel a a comentat ea, joi, adoptarea de către parlamentul Republicii Moldova a modificărilor la Codul electoral, în baza cărora buletinele de vot vor fi tipărite doar în limba română, transmite Actual.md.

Potrivit Infotag, la un briefing de joi ţinut la Moscova, ea şi-a exprimat nedumerirea că “structurile internaţionale nu vor să observe acest lucru” în condiţiile în care “circa 80% dintre locuitorii Republicii Moldova posedă limba rusă, iar 220.000 dintre locuitorii săi au cetăţenie rusă” .

Zaharova a recunoscut că “modificarea legislaţiei electorale este o afacere internă a statului”, dar noul Cod electoral “afectează interesele populaţiei ruse şi rusofone din Moldova”.

“Facem apel la conducerea Republicii Moldova să dea dovadă de raţiune şi să nu întreprindă acţiuni care ar putea agrava situaţia deja tensionată din republică şi poate afecta relaţiile bilaterale cu Rusia”, a îndemnat ea.

Zaharova speră că “această decizie, adoptată doar cu voturile deputaţilor Partidului Acţiune şi solidaritate (PAS), nu va avea ca rezultat încălcarea drepturilor populaţiei vorbitoare de limbă rusă”.

Ea a amintit că, “în toamna anului 2020, candidatul la preşedinţia Republicii Moldova Maia Sandu, cetăţean al României, a spus că va depune toate eforturile pentru a se asigura că “utilizarea limbii ruse va fi la nivel””.

“Ea a îndemnat să fie crezute afirmaţiile precum că, după alegerea ei, drepturile populaţiei vorbitoare de limbă rusă vor fi încălcate. Deci, se pare, că ea a minţit atunci?”, a întrebat diplomatul.

stiri.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.