Zelenski pledează pentru o întâlnire cu Putin la Ierusalim

0
1507

Într-o conferință de presă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, 44 de ani, a solicitat, din nou, discuții directe cu președintele rus Vladimir Putin, 69 de ani, scrie publicația Ukrainska Pravda. Liderul de la Kiev propune ca întâlnirea care ar putea duce la sfârșitul războiului să aibă loc la Ierusalim, cu medierea premierului israelian Naftali Bennett, scire libertatea.ro.

„Am vorbit cu domnul Bennett și i-am spus că este greșit și neconstructiv să ne întâlnim în Rusia, Ucraina sau Belarus. Acestea nu sunt locuri unde putem găsi un punct comun ca să oprim războiul. Nu vorbesc de întâlniri tehnice, ale echipelor de negocieri, ci de întâlniri ale liderilor. Cred că Israelul poate fi locul de întâlnire, mai ales Ierusalimul. Nu pot să vorbesc despre detaliile discuțiilor domnului Bennett cu președintele rus”, a declarat Zelenski.

Zelenski mai crede că Israelul ar putea fi parte la acordul privind garanțiile de securitate pentru Ucraina.

„Când vorbim despre garanții de securitate și care țări ar trebui să fie în acordul de garantare a securității pentru Ucraina, cred că Israelul ar trebui să fie printre aceste țări, este clar”, a spus el.

Liderul de la Kiev a remarcat că Israelul are o istorie bogată și multe paralele cu istoria Ucrainei.

Într-un interviu acordat miercuri de Volodimir Zelenski cotidianului german Bild, președintele Ucrainei a invocat necesitatea unei întâlniri cu liderul de la Kremlin, convins că „numai prin discuții directe între președinți putem pune capăt acestui război”. Kievul e dispus la unele compromisuri, „pe care ar trebui să le facă și partenerul de negociere”, a pus Zelenski. Surse israeliene citate de site-ul american Axios și de publicația Jerusalem Post spun că Moscova a oferit Ucrainei o serie de condiții greu de acceptat, în schimbul încetării ostilităților.

Zelenski ar putea fi forțat să renunțe la regiunea Donbas, să recunoască oficial opozanții proruși din Ucraina, să promită că Ucraina nu va adera la NATO, să își micșoreze armata și să declare neutralitatea.

deschide.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.