PNL România a depus o cerere la Avocatul Poporului prin care solicită sesizarea CCR cu privire la ordonanţa de impozitare a contractelor part-time

0
25

Președintele PNL România, Ludovic Orban, a depus, miercuri, la Avocatul Poporului, Victor Ciorbea o sesizare prin care solicită ridicarea unei excepții de neconstituționalitate cu privire la ordonanța 4/2017 care supra-impozitează contractele de muncă part-time, argumentând că actul normativ încalcă cinci articole din Constituție și două legi.

”Am depus sesizare la Avocatul Poporului pentru a determina instituția să invoce excepție de neconstituționalitate privitoare la ordonanța 4, care reglementează plata contribuțiilor de asigurări sociale și plata contribuțiilor de asigurări de sănătate la nivelul salariului minim brut pentru cei care lucrează part-time. Noi considerăm că sunt încălcate cinci articole din Constituție. Articolul 1, privind supremația Constituției și a legilor țării, deoarece sunt încălcate două legi – legea transparenței în administrația publică și, de asemenea, este încălcat Codul fiscal”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a explicat că ordonanța 4/2017 îngrădește dreptul la muncă și că instituie o discriminare între angajați, dar și între angajatori. De asemenea, el a mai spus și că ordonanța încalcă articolul 115 din Constituție care interzice modificarea unei legi organice prin intermediul unei ordonanțe simple.

”Considerăm că acest act normativ reflectă disperarea Guvernului, foamea de bani şi dorința de a scoate bani din piatră seacă, de la orice fel de cetățean și de la orice fel de companie prin orice fel de mijloace, chiar dacă ele sunt contrare Constituției”, a mai spus Orban.

Vicepreședintele PNL Florin Cîţu, care l-a însoțit pe Ludovic Orban la Avocatul Poporului, a spus la rândul său că efectul ordonanței de supra-impozitare a contractelor de muncă part-time va fi descurajarea celor care vor un al doilea loc de muncă sau caută, pur și simplu, un venit mai mare.

”Este o măsură care încearcă să aducă pe termen scurt bani la buget. Efectul este de a descuraja acei oameni, acei antreprenori care vor să-și crească veniturile, au un loc de muncă și vor să-și ia un al doilea loc de muncă, dar sunt descurajați. Vedem că cei care vor să muncească, vor să câștige mai mult, sunt penalizați, sunt trimiși în economia gri. Studenții care vor să muncească part-time vara acum vor avea probleme. Sunt mame care poate vor să lucreze part-time după ce au născut și așa mai departe. Toți acești oameni sunt penalizați prin această măsură”, a spus Cîţu.

Guvernul a aprobat, joi, în ședință, o Ordonanță privind introducerea pentru angajatori a obligației de a plăti CAS şi CASS la nivelul salariului minim, în prezent de 1.450 lei, pentru salariații cu timp parțial de muncă, indiferent dacă remunerația este sub nivelul salariului minim, excepție de la această prevedere făcând elevii, studenții și pensionarii.

O altă solicitare adresată Avocatului Poporului de a sesiza Curtea Constituțională a fost făcută de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) care consideră că Ordonanța de Guvern prin care se introduce plata contribuțiilor de asigurări sociale la nivelul salariului minim brut pentru contractele de muncă part-time afectează în esența sa dreptul de proprietate al angajatorului, ceea ce contravine articolului 44 din Constituție, „raportat la încălcarea dreptului de proprietate al angajatorului, prin obligarea acestuia de a plăti contribuții sociale mai mari decât munca prestată de salariat în baza raporturilor de muncă”.

Și USR i-a trimis luni o scrisoare deschisă Avocatului Poporului prin care îi cere să sesizeze la Curtea Constituțională ordonanța Guvernului prin care se modifică impozitarea contractelor parțiale de muncă. Uniunea Salvați România consideră că decizia de impozitare a contractelor parțiale la nivelul unui salariu minim pe economie cu normă întreagă reprezintă un abuz la adresa angajatorilor și a celor cu venituri mici și încalcă prevederile constituționale în domeniul fiscal.