In cadrul briefingului de astazi, 29 mai, presedinta a anuntat ca va propune Parlamentului spre adoptare crearea Centrului Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei.

Aceasta initiativa vine drept raspuns la intensificarea dezinformarii si a stirilor false din spatiul online de catre grupari criminale in spatele carora sta Kremlinul, care nu a putut fizic sa ajunga la noi in tara, insa isi realizeaza scopurile in mass-media și rețelele sociale.

Citat din briefing:

„În mod constant se încearcă atragerea țării noastre pe o orbită a trecutului, într-o zonă întunecată și fără perspectivă de dezvoltare. Doar datorită rezistenței și curajului ucrainenilor Rusia nu poate ataca militar țara noastră, dar o face constant informațional, prin minciună, propagandă și dezinformare. Zi de zi Kremlinul și grupările criminale lansează atacuri hibride utilizând arma propagandei pentru a semăna ură în Moldova, pentru a slăbi încrederea noastră unii în alții și încrederea în statul nostru”, a declarat Maia Sandu.

Denumit simbolic “Patriot”, noul Centrul va avea misiunea de a a implementa politica statului în domeniul securității informaționale și de a asigura comunicarea strategică în vederea identificării, prevenirii și combaterii dezinformării la nivel național.

Activitatea Centrului va cuprinde mai multe dimensiuni, insa principalele 2 obiective urmarite sunt:

1. Sa asigure veridicitatea informatiei transmise publicului larg si sa colaboreze cu institutiile statului in vederea promovarii intereselor nationale.

2. Sa identifice sursele dezinformarii in spatiul mediatic si sa le combata, astfel crescind rezistenta societății noastre în fața dezinformării.

Maine, 30 mai, urmeaza publicarea textului acestui proiect de lege pe site-ul instituției prezidențiale pentru consultări. Iar pina la sfirsitul lunii iunie proiectul de lege va fi expediat în Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.