Biserica Ortodoxă Rusă a reacționat la declarațiile Papei Francisc, care a dezvăluit ultima conversație dintre cei doi, într-un interviu pentru un cotidian italian

0
841

Papa a declarat că i-a spus Patriarhului Kiril al Rusiei să nu devină „băiatul de altar al lui Putin”, transmite Digi24.ro.

„A ales tonul greșit pentru a transmite conținutul acestei conversații”, transmite Biserica Ortodoxă Rusă, într-un comunicat.

„Negocierile dintre Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse cu Papa și cu șeful Bisericii Angliei, Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, au avut loc online pe 16 martie. 

Au discutat despre problema ajutorării refugiaților, dreptul fiecăruia de a-și mărturisi credința și limba maternă fără persecuție politică și rolul creștinilor în căutarea păcii în Ucraina. 

Este regretabil că la o lună și jumătate de la conversația cu Patriarhul Kiril, Papa Francisc a ales tonul greșit pentru a transmite conținutul acestei conversații. 

Este puțin probabil ca astfel de declarații să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Bisericile Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă, care este deosebit de necesar în prezent”, a transmis Biserica Ortodoxă Rusă, potrivit agenției de presă RIA, citată de The Guardian.

Potrivit articolului publicat de RIA, Biserica Ortodoxă Rusă a explicat că Patriarhul Kiril i-a spus Papei Francisc că războiul a început din cauza unei lovituri de stat în Ucraina în 2014 și a promisiunii încălcate a NATO de a nu înainta spre est.

„Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom”, a declarat Papa despre discuția cu Kiril, potrivit CNN. „În primele 20 de minute mi-a citit, cu un cartonaș în mână, toate justificările războiului”. „L-am ascultat și i-am spus: nu înțeleg nimic despre asta”, a spus Papa. „Frate, nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii ci pe cel al lui Isus. Suntem păstori ai aceluiași popor sfânt al lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să căutăm căi de pace, pentru a pune capăt războiului”.

Suveranul Pontif i-a spus Patriarhului Kiril al Moscovei că „nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin”.

Papa a încercat să obțină și o întrevedere cu președintele Rusiei Vladimir Putin pentru a discuta despre Ucraina, însă liderul de la Kremlin l-a refuzat.

digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.