Rusia a protestat vineri faţă de decizia Bucureştiului de a interzice unui avion de linie pe ruta Moscova-Chişinău în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să survoleze teritoriul României, calificând aceasta drept o „provocare deliberată, care aduce un prejudiciu serios relaţiilor bilaterale”, a declarat vineri Ministerul de Externe rus.

Totul a pornit după ce Rogozin a amenințat România cu un mesaj războinic: ”Autoritățile române au pus în pericol viața pasagerilor zborului S7, femei și copii. Combustibilul a fost suficient doar până la Minsk. Așteptați-vă la un răspuns, nemernicilor!”, a scris Rogozin, vineri, pe Twitter. Din partea României, primul răspuns vine de la ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu.

Citește și: SUA a luat o decizie istorică pentru Republica Moldova

”Sigur că de aici putem trage cele mai multe concluzii, vorbeam de Rusia, că promovează un anume tip de politică în zona Mării Negre.

Am să vă spun şi astăzi ce am spus şi la întâlnirile noastre precedente – situaţia de securitate din zona Mării Negre ne obligă să consolidăm flancul estic al Alianţei, să facem achiziţiile potrivite pentru înzestrarea Armatei române.

Nu cred că trebuie să facem o discuție. Am greși să facem o declarație și să escaladăm declarațiile altora. E o declarație absolut nepotrivită. Eu nu aş intra într-un asemenea tip de retorică, eu cred că noi trebuie să ne vedem de treburile noastre, să ne asigurăm dezvoltarea economică şi, în acelaşi timp, să facem ceea ce este necesar pentru a avea cât mai multă securitate şi a putea şi descuraja anumite acţiuni ostile. Şi când am discutat de rachetele Patriot am spus foarte bine că ele reprezintă şi un element care consolidează securitatea naţională a României, dar şi un element de descurajare a unor posibile acţiuni agresive. Eu nu cred că trebuie să facem din asta o discuţie, am greşi să încercăm noi prin tot felul de declaraţii să escaladăm declaraţiile date de alţii. Cred că este înţelept să ne vedem de treburile noastre şi să ne vedem de programul nostru. Trebuie să facem ce e necesar pentru a ne asigura o mai multă securitate și pentru a descuraja acțiunile altora.”, a spus Adrian Țuțuianu, sâmbătă.

„Ministerul de Externe a adresat un protest ferm însărcinatului cu afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, în legătură cu decizia autorităţilor României de a interzice survolarea spaţiului aerian al ţării lor de către un avion civil de pasageri al companiei aeriene Globus”, care efectua la 28 iulie un zbor regulat pe ruta Moscova-Chişinău, menţionează diplomaţia rusă.

Citește și: Partidul Liberal a organizat un eveniment de amploare la Chișinău de Ziua imnului României; Zeci de oameni au intonat imnul la Scara cascadelor

„A fost subliniat faptul că a fost pusă în pericol securitatea a peste 160 de pasageri, care se aflau la bordul avionului”, se mai spune în declaraţia Ministerului de Externe rus. „Ei nu au reuşit să ajungă la timp la destinaţie”, conform aceluiaşi text.

Potrivit MAE rus, Moscova consideră acest incident drept o „provocare deliberată, care aduce un prejudiciu serios relaţiilor bilaterale”. „Am invitat autorităţile române să efectueze o investigaţie minuţioasă a celor întâmplate şi să ofere părţii ruse o explicaţie”, a adăugat diplomaţia rusă.

Vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chişinău şi apoi în Transnistria a eşuat vineri din cauza refuzului României de a permite avionul de linie să traverseze spaţiul său aerian, notează agenţia de presă citată.

Potrivit companiei aeriene S7, cursei regulate S7-157 pe ruta Moscova-Chişinău i-a fost interzis accesul în spaţiul aerian al României de către serviciul de gestionare a traficului aerian pe motiv că la bordul său se afla o „persoană de pe lista cu sancţiuni” a UE. Dmitri Rogozin este unul dintre oficialii ruşi care au interdicţie de călătorie în Uniunea Europeană.

Avionul s-a întors la Minsk, după care vicepreşedintele Rogozin a pornit spre Moscova cu un zbor regulat „Aeroflot” din capitala belarusă.

În spatele refuzului României de a permite survolul avionului S7, ce zbura spre Chişinău, se află Occidentul, a declarat vineri seara vicepremierul rus Dmitri Rogozin, într-o reacţie citată de TASS.

Rusia califică refuzul autorităţilor române de a nu permite survolul avionului în care se afla vicepremierul Dmitri Rogozin drept un gest antirusesc grosier, la limita huliganismului internaţional, a reacţionat şi ministrul de externe adjunct rus, Grigori Karasin, citat de RIA Novosti.

Dmitri Rogozin era aşteptat la Chişinău de preşedintele Igor Dodon, împreună cu care urma să participe la o ceremonie organizată la Tighina, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la lansarea misiunii de menţinere a păcii în Transnistria, în 1992.